Feestdagen

Een klein gebaar

Een klein gebaar kan het verschil maken. Juist nu tijdens de feestdagen. Lees op deze pagina wat jij kan doen.

Traditioneel zijn de feestdagen de tijd dat we de warmte opzoeken van elkaars gezelschap. Dat is dit jaar door het coronavirus ingewikkeld. Daarom is het belangrijk dat we deze decembermaand extra naar elkaar omkijken. Zodat niemand er alleen voor staat. Doe mee!

Het programmateam Eén tegen eenzaamheid wenst je prettige feestdagen en een gezond 2021

Maak #eenkleingebaar

Een kerstkaartje in de bus, een extra portie van de kerstmaaltijd bereiden en aanbellen voor een praatje. Iedereen kan iets doen om de feestdagen voor anderen (en jezelf) leuker te maken. Hoe mooi zou het zijn als al die ‘kleine gebaren’ heel Nederland deze feestdagen een gevoel geven dat we dicht(er) bij elkaar zijn? Dat lukt, als jij meedoet. Door iets leuks voor iemand te doen, en dat het liefst ook zichtbaar te maken met de hashtag #eenkleingebaar. (Lees ook dit artikel bij de NOS!)

Alle social posts en de aanjagers van de actie zijn te zien op eenkleingebaar.nu.

(Een klant tegen een kapster:)

KLANT: Mooi. KAPSTER: Zo.
KLANT: Dank je wel, Sara. SARA: Graag gedaan.
Fijne feestdagen.
-Jij ook.

(Peinzend blijft Sara op de stoep staan.)

Ga je eigenlijk nog iets leuks doen?
-Nou…

(De klant schudt haar hoofd.)

Kom je anders gezellig bij ons langs einde middag?

(De klant begint te stralen.)

Ja.
Hallo.
-Hoi.
VOICE-OVER: Een klein gebaar kan het verschil maken. Zeker nu.
Bekijk wat jij kan doen op: eentegeneenzaamheid.nl.

(Beeldtekst: Bel 1400. Informatie van de Rijksoverheid.)

(Klik op de afbeelding voor het afspelen van de video. Deze video is opgenomen voor de lockdown-maatregelen van 14 december.)

Activiteiten om bij aan te sluiten

 • Neem deel aan het Telefonisch Kerstgesprek

Kerst kan zo’n ochtend zijn dat je zin hebt in een praatje met anderen. Dat kan. UP! in Nederland biedt een unieke belservice, waar ouderen elkaar treffen in een groepsgesprek aan de telefoon. Gezellig, en al snel vertrouwd. Het kerstgesprek is 25 december van 10 tot 11 uur.

 • Het Grootste Online Kerstdiner

Resto VanHarte en KRO-NCRV organiseren op 23 december ‘Het Grootste Online Kerstdiner’. Het driegangendiner kun je ophalen bij een Resto VanHarte locatie bij jou in de buurt en dan volg je thuis bij het eten een online programma met onder meer Joris Linssen, Anita Witzier, Edson da Graça en Ramon Brugman.

 • Zet je kerstboom buiten

Waarom buiten? Omdat buiten op dit moment dé plek is voor verbinding. Zetjekerstboombuiten.nl roept op tot gezelligheid in de straat.

 • Doe vrijwilligerswerk met de Warme Winter Weken

In december kun je met NL Cares op verschillende data en plekken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag aan de slag om te zorgen dat iedereen een fijne feestmaand heeft. Je kan je natuurlijk ook inzetten voor iemand via NLvoorelkaar.

PS Om vrijwilligers in Nederland te bedanken, heeft NLvoorelkaar een decemberkalender gevuld met 25 kleine coronaproof cadeautjes.

 • Vraag de Humanitas chocoladepakketjes aan

Humanitas heeft een speciale kletsdoos en chocoladepakketjes beschikbaar voor #eenkleingebaar. Je krijgt kosteloos 10 pakketjes die je weer kunt weggeven voor zeker 10 leuke momenten.

 • Kom in actie met #nietalleen

Om iemand in je omgeving te laten weten dat je er voor ze bent, biedt #nietalleen kaartjes en kaarsen – een symbool van licht en hoop. Ook vind je hier leuke tips om #eenkleingebaar te maken.

 • Vraag een mooie raamsticker en inspiratieboekje aan

Met de sticker van een vlam kun je aan een ander laten zien dat je hem of haar een warm hart toedraagt. Vraag hem (kosteloos) aan  bij het Oranje Fonds . Je krijgt er een inspiratiegidsje bij.

 • Stuur een extra kaartje 

Doe mee aan een kerstkaartactie, of aan allemaal! Je kunt zelf een kaartje sturen of iemand opgeven die een kaartje zou moeten ontvangen. Kijk bij BEN, het Ouderenfonds, Omapost, ANBO en Greetz.  

 • Bied jouw hulp aan

Geef de ‘Kan ik voor jou’ kerstkaart aan iemand met dementie en bied concrete hulp aan iemand die het kan gebruiken. Kijk op de landingspagina van Samen Dementievriendelijk en download de kaart.

 • Geniet van een Online Kerstshow 

Op 24, 25 én 26 december om 16 uur is er op de website van het Ouderenfonds of via Ziggo TV de Online Kerstshow Ouderenfonds te zien. Op 25 (21 uur) en 26 (17 uur) december is er ook een muzikaal kerstverhaal op ONS i.s.m. Met je hart.

 • Doneer voor een activiteit

Je kunt ook met een donatie het werk van organisaties mogelijk maken. Vrijwilligers van het Ouderenfonds brengen duizenden ouderen een kerstbox. In de box zit alles om kerst thuis zo gezellig mogelijk te maken. Met je hart collecteert deze maand om ouderen waardevolle ontmoetingen te bieden.

Coronamaatregelen

Uitgebreide en actuele informatie over het coronavirus en welke maatregelen gelden, lees je op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Meer activiteiten: houd contact

Ook na de feestdagen je coronaproof inzetten, op zoek naar wat leuks om te doen of een steuntje in de rug nodig? Kijk op onze pagina Houd afstand maar houd contact.

Meteen met iemand praten

Feestdagen kunnen een moeilijke periode zijn wanneer ze er anders uitzien dan je zou willen. Dat voelt rot. Wil je er (anoniem) met iemand erover praten? Vrijwilligers van de Luisterlijn zitten ook tijdens de feestdagen voor je klaar. Kijk op deluisterlijn.nl of bel: 0900 0767 of een lokaal nummer (alleen de kosten voor je provider).

Steunpunt Coronazorgen

Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Lees ook de Sociale Quarantainegids (pdf).

Ook als organisatie, bedrijf of gemeente kun je deelnemen aan #eenkleingebaar

#eenkleingebaar is een nationale beweging, aangejaagd door vrijwilligersorganisaties Humanitas, de Zonnebloem, Stichting Present, Vereniging NOV en ‘Niet Alleen’. Hun vrijwilligers zetten zich deze feestdagen extra in met een klein gebaar. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wil je als organisatie of gemeente ook bij #eenkleingebaar aansluiten? Mogelijk heb je al een actie of activiteit die je extra zichtbaar kunt maken door de hashtag te vermelden. Of wil je er ‘een gebaar’ bij organiseren. Doe dat door simpelweg de hashtag te gebruiken!