Campagne

Houd contact

#eentegeneenzaamheid

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van je horen. Of misschien juist wat vaker.

De handen uit de mouwen steken kan alsnog. Even bellen of een kaartje sturen. Of kun je ‘coronaproof’ hulp aanbieden. Een klein gebaar doet veel. Contact houden kan altijd.

Doe iets leuks samen

Denk aan het doen van een online spelletje. Foto’s delen. Samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje versturen of hapje eten bezorgen. Iemand steunen gaat het makkelijkst in je eigen omgeving.

Laat zien wat je doet om wel sociaal contact te houden als je niet op bezoek kunt gaan: post dit op social media #eentegeneenzaamheid!

Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt – Koning Willem-Alexander

Speciale telefoonlijnen

Met vragen of voor een luisterend oor zijn er verschillende telefonische hulplijnen.

 • De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
 • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888). Bij KBO-PCOB (i.s.m. NOOM) en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratieachtergrond aan de telefoon.
 • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
 • Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).

Hulp bieden en vragen

Ook zijn er ouderen en andere mensen in een risicogroep om ziek te worden die liever even binnenblijven. Maar geen mensen in hun omgeving hebben om op terug te vallen. Misschien kun je ze ondersteunen. Door een boodschap te doen bijvoorbeeld. Of als ze het openbaar vervoer willen mijden een keer te chauffeuren.

 • Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.
 • Wehelpen.nl biedt het organiseren van hulpnetwerken aan. Ook is er mogelijk een lokaal buurtplatform bij jou in de buurt actief?
 • Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.
 • Specifiek voor maaltijden helpt Thuisgekookt je.
 • Hulp nodig met de boodschappen? ANBO en CBR werken samen. Examinatoren van CBR willen boodschappen voor ouderen doen.
 • Op social media is er ook een hashtag voor: #coronahulp.

Blijf wel altijd alert op veiligheid en welke gegevens je deelt. Ook als je boodschappen laat doen door een ander (hier een advies).

Voor gemeenten: onder meer NLvoorelkaar.nl en Mijnbuurtje.nl bieden aan snel een lokaal platform in te richten.  

Actuele informatie

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor jezelf en de mensen om je heen. Actuele informatie lees je op rijksoverheid.nl. Het RIVM heeft een serie vragen en antwoorden over bijvoorbeeld het voorkomen van besmetting.

Digitale vaardigheid met helpdesk

Leren skypen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken of handige apps gebruiken. Juist nu handig. Ouderen leren het via Welkom online. Nu vrijwilligers niet meer op pad gestuurd kunnen worden, hebben het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo tot en met 6 april een telefonische Helpdesk Welkom Online ingesteld.

Speciale corona-acties 

Het is hartverwarmend om te zien welke initiatieven ontstaan. Een selectie van nieuwe en bestaande initiatieven vind je hier.

Persoonlijke videoboodschappen bij ANBO

Bekende Nederlanders en politici hebben een videoboodschap ingesproken om ouderen een #hartonderderiem te steken. Onder hen Eén tegen eenzaamheid-aanjager Ali B.

KRO-NCRV start Corona Quarantaine Contact

KRO-NCRV vindt het belangrijk om naar elkaar om te kijken. Daarom brengt de omroep mensen in contact via het Corona Quarantaine Contact.

Sporters voor elkaar

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond en Nederlandse Jeu de Boules Bond slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen.

Extra post voor ouderen in isolatie thuis

Een kaartje op de mat of een brief in de bus: het is altijd leuk om post te krijgen. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ouderen en schrijfmaatjes met elkaar in contact.

Contactloze Buitenconcerten

Om ouderen in verzorgingshuizen op te vrolijken bedacht Club Goud de Contactloze Buitenconcerten.

Online colleges voor ouderen

Studenten kunnen nu hun colleges in zorginstellingen niet geven. Daarom heeft Oud Geleerd Jong Gedaan hard gewerkt aan een serie online colleges die zorginstellingen kunnen vertonen of ouderen via de computer kunnen volgen.

Senioren vertellen hun verhaal op Wij & corona

Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Wat doen zij tegen de eenzaamheid? Wat geeft hen hoop en troost? Hoe brengen zij de dag door? Hun verhalen komen samen op Wijencorona.nl.

Muzikanten spelen dagelijks een live concert via Facebook

De muzikanten van Stichting De Tijdmachine kunnen niet in zorginstellingen spelen. Dus doen ze het dagelijks via een live stream op Facebook.

Doe je de #OpaApp Challenge?

Deel de telefoonnummers van grootouders in groepsapps om zo een massale belactie in gang te zetten. Een initiatief van Young Impact.

Gezellig in contact met een Belcirkel

Ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant maken voor hun leden belcirkels mogelijk.

Een kaartje voor een postmaatje

Stuur een kaartje. Naar je oma of opa. Of naar een onbekende die het leuk vindt. Dat kan via Postmaatje.

Cobi is telefoonmaatje vanuit huis

Een praatje over het weer. Of de zorgen om corona. Je kan als telefoonmaatje of als vrijwilliger van de ZiIverlijn van het Ouderenfonds of de Luisterlijn iets op afstand voor een ander betekenen.

Vraag elkaar

De inspiratiecoaches van Vraagelkaar zoeken samen met jou naar een buurtgenoot waarmee je gezellig kunt kletsen aan de telefoon.

Stuur een foto als kaartje via deze app

‘Coromapost’ noemt app Omapost zijn actie ludiek. Via de app kun je nu tegen kostprijs een kaartje sturen als je even niet bij oma (of opa) langs wilt gaan.

Zelf thuis doen

Voor wie aan huis gebonden is hebben verschillende organisaties informatie om actief te blijven, lichamelijk en met het hoofd.

 • Omroep Max heeft activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging en online exposities van musea. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl.
 • De Nationale Bibliotheek heeft interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Ga naar het Digi-Taalhuis van de Nationale Bibliotheek.
 • De Zonnebloem deelt veel tips voor thuis van online spelletjes tot knutselideeën.
 • Eke dag is er Nationale Thuisbingo.
 • Mogelijkheden om in beweging te blijven zijn bijvoorbeeld de online trainingen van Goldensports en de stoelyoga via Facebook bij ANBO. Het Ouderenfonds heeft OldStars-podcasts.