Impact corona

Houd contact

#eentegeneenzaamheid

Door de impact van het coronavirus hebben meer mensen te maken met eenzaamheidsgevoelens. Bij zichzelf of een ander. Houd contact – ook op afstand. Op deze pagina vind je tips en mogelijkheden.

Doe iets leuks samen

Iemand steunen gaat het makkelijkst in je eigen omgeving. Denk aan het doen van een online spelletje. Foto’s delen. Samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje versturen of hapje eten bezorgen. Of beeldbellen. Hier vind je enkele mogelijkheden daarvoor met speciale apps. Handig: SeniorWeb en Jowtube bieden tijdelijk gratis handige instructievideo’s over whatsapp-bellen, facetimen en skypen.

Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt – Koning Willem-Alexander

Speciale telefoonlijnen

Met vragen of voor een luisterend oor zijn er verschillende telefonische hulplijnen.

 • De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
 • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888). Bij KBO-PCOB (i.s.m. NOOM) en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratieachtergrond aan de telefoon.
 • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
 • Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).
 • Voor hulp bij psychische of mentale problemen is er Mind-Korrelatie (0900-1450 of 06-13863803 voor Whatsapp)..

De Zilverlijn en In je Uppie aan de Lijn zijn er voor een goed gesprek.

Om in gesprek te gaan over levensvragen biedt KBO-Brabant Ons gesprek aan.

Hulp bieden en vragen

Ook zijn er ouderen en andere mensen in een risicogroep om ziek te worden die ook nu liever binnenblijven. Maar geen mensen in hun omgeving hebben om op terug te vallen. Misschien kun je ze ondersteunen. Door een boodschap te doen bijvoorbeeld. Of als ze het openbaar vervoer willen mijden een keer te chauffeuren.

Blijf wel altijd alert op veiligheid en welke gegevens je deelt. Ook als je boodschappen laat doen door een ander (hier een advies).

Actuele informatie

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor jezelf en de mensen om je heen. Actuele informatie lees je op rijksoverheid.nl.

Digitale vaardigheid met helpdesk

Leren skypen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken of handige apps gebruiken. Juist nu handig. Ouderen leren het via Welkom online. Nu vrijwilligers niet meer op pad gestuurd kunnen worden, hebben het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo een telefonische Helpdesk Welkom Online ingesteld.

Een selectie aan activiteiten 

Een selectie van nieuwe en bestaande initiatieven waarbij anderhalve meter afstand houden kan:

In je Uppie aan de Lijn

Doe mee! Een groepsgesprek aan de telefoon en beschikbaar voor individuele ouderen in heel Nederland. Er is een gespreksleider en een thema, het ijs is zo gebroken.

Sporters voor elkaar

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond en Nederlandse Jeu de Boules Bond slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen.

Extra post voor ouderen in isolatie thuis

Een kaartje op de mat of een brief in de bus: het is altijd leuk om post te krijgen. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ouderen en schrijfmaatjes met elkaar in contact.

Senioren vertellen hun verhaal op Wij & corona

Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Wat doen zij tegen de eenzaamheid? Wat geeft hen hoop en troost? Hoe brengen zij de dag door? Hun verhalen komen samen op Wijencorona.nl.

Gezellig in contact met een Belcirkel

Ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant maken voor hun leden belcirkels mogelijk.

Een kaartje voor een postmaatje

Stuur een kaartje. Naar je oma of opa. Of naar een onbekende die het leuk vindt. Dat kan via Postmaatje.

Cobi is telefoonmaatje vanuit huis

Een praatje over het weer. Of de zorgen om corona. Je kan als telefoonmaatje of als vrijwilliger van de ZiIverlijn van het Ouderenfonds of de Luisterlijn iets op afstand voor een ander betekenen.

Zelf thuis doen

Voor wie aan huis gebonden is hebben verschillende organisaties informatie om actief te blijven, lichamelijk en met het hoofd.

 • Musea bieden mogelijkheden toch van kunst te genieten. Bijvoorbeeld deze musea.
 • Omroep Max heeft activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl.
 • De Nationale Bibliotheek heeft interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Ga naar het Digi-Taalhuis van de Nationale Bibliotheek.
 • Haal advies bij deze isolement-experts van De Zonnebloem. Ook deelt De Zonnebloem hier tips voor thuis van online spelletjes tot knutselideeën.
 • Mogelijkheden om in beweging te blijven zijn bijvoorbeeld de #Beweegthuis-tips van Kenniscentrum Sport, de online trainingen van Goldensports en de stoelyoga via Facebook bij ANBO. Het Ouderenfonds heeft OldStars-podcasts. Ook leuk: Houritmetegencorona.info met onder anderen André Rieu en Omroep Max.
 • Vind je het leuk een nieuwkomer te helpen Nederlands te leren? Kijk dan bij Het Begint met Taal. Dat gaat nu online en later kan het contact eventueel worden voortgezet met een kopje koffie erbij.