Impact corona

Houd afstand, maar houd contact

Veel ouderen nemen vanwege hun verhoogd risico liever niet onnodig risico’s. Ze blijven vooral thuis en ontmoeten weinig mensen. Daardoor kunnen zij zich in deze tijd extra eenzaam voelen. Des te belangrijker om contact te houden – op veilige afstand of online. Op deze pagina vind je tips en mogelijkheden.

Sinds half juni mag je weer bij iedereen op bezoek gaan, of die nu thuis woont of in een zorginstelling (als daar geen coronagevallen zijn). Ook mag je samen de deur uit. Het is wel belangrijk om je te houden aan de algemene regels:

 • Heb je klachten die veel voorkomen bij het coronavirus, blijf dan thuis. Het gaat dan om verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak je handen: 20 seconden lang met water en zeep, en droog ze daarna goed af.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.

Uitgebreide en actuele informatie over het coronavirus lees je op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Dingen doen op afstand
Wil je contact houden, terwijl je allebei thuis zit? Dit kun je allemaal samen doen:

 • online een spelletje spelen of foto’s delen
 • samen tv kijken met de telefoon aan je oor
 • een bloemetje versturen of hapje eten laten bezorgen
 • beeldbellen; hier vind je daarvoor enkele speciale apps

Handig: SeniorWeb en Jowtube bieden tijdelijk gratis instructievideo’s over WhatsApp-bellen, FaceTimen en Skypen.

Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt – Koning Willem-Alexander

Een helpende hand bieden

Er zijn ouderen die geen risico willen lopen en in deze tijd liever binnen blijven, maar geen mensen in hun omgeving hebben om op terug te vallen. Je kunt op allerlei manieren mensen ondersteunen. Bijvoorbeeld door eens een boodschap te doen. Of een keer te chauffeuren, als ze het openbaar vervoer willen mijden. Als je degene bent die liever binnen blijft: schroom niet iemand in je omgeving te vragen. Mensen helpen doorgaans graag een handje.

Weet je niemand? Hier een aantal initiatieven die je koppelen aan iemand in je buurt:

Veiligheid voor alles
We geven mensen die hulp aannemen wel het advies om goed op hun veiligheid te blijven letten. Geef alleen je pas mee aan iemand die je echt goed kent. Geef dan alleen je pinpas mee, maar niet je pincode mee. Je kunt altijd tot € 50 contactloos betalen (en opgeteld maximaal € 100 voor je weer een pincode in moet geven). Meer tips over veiligheid

In je Uppie aan de Lijn

Doe mee! Een groepsgesprek aan de telefoon en beschikbaar voor individuele ouderen in heel Nederland. Er is een gespreksleider en een thema, het ijs is zo gebroken.

Stuur een kaartje met Omapost

Met Omapost stuur je gemakkelijk je eigen online foto’s naar je opa en oma – of iemand anders natuurlijk. Ze krijgen dan een echt kaartje door de brievenbus. Of je ‘adopteert’ een oudere.

Sporters voor elkaar

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond en Nederlandse Jeu de Boules Bond slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen.

Extra post voor ouderen in isolatie thuis

Een kaartje op de mat of een brief in de bus: het is altijd leuk om post te krijgen. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ouderen en schrijfmaatjes met elkaar in contact.

Gezellig in contact met een Belcirkel

Ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant maken voor hun leden belcirkels mogelijk.

Een kaartje voor een postmaatje

Stuur een kaartje. Naar je oma of opa. Of naar een onbekende die het leuk vindt. Dat kan via Postmaatje.

Cobi is telefoonmaatje vanuit huis

Een praatje over het weer. Of de zorgen om corona. Je kan als telefoonmaatje of als vrijwilliger van de ZiIverlijn van het Ouderenfonds of de Luisterlijn iets op afstand voor een ander betekenen.

Zelf in contact blijven
Ouderen kunnen op tal van manieren zelf actief en in contact blijven. Hieronder vind je een aantal telefoonlijnen, organisaties en initiatieven die daarvoor bedoeld zijn.

Speciale telefoonlijnen
Heb je een vraag, of behoefte aan een luisterend oor? Daar zijn allerlei telefonische hulplijnen voor:

 • De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
 • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888). Bij KBO-PCOB (i.s.m. NOOM) en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratieachtergrond aan de telefoon.
 • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
 • Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).
 • Voor hulp bij psychische of mentale problemen is er Mind-Korrelatie (0900-1450 of 06-13863803 voor Whatsapp).
 • De Zilverlijn en In je Uppie aan de Lijn zijn er voor een goed gesprek.
 • Om in gesprek te gaan over levensvragen biedt KBO-Brabant Ons gesprek aan.

Leer omgaan met de computer!
Juist nu is het handig en leuk: FaceTimen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken en apps gebruiken. Ouderen leren het via Welkom online, een lesprogramma voor beginners met een telefonische Helpdesk. Het is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo.

Zelf thuis actief blijven

Voor wie aan huis gebonden is hebben verschillende organisaties informatie om actief te blijven, lichamelijk en met het hoofd.

 • Musea bieden mogelijkheden toch van kunst te genieten. Bijvoorbeeld deze musea.
 • Omroep Max heeft activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl.
 • De Nationale Bibliotheek heeft interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Ga naar het Digi-Taalhuis van de Nationale Bibliotheek.
 • Haal advies bij deze isolement-experts van De Zonnebloem. Ook deelt De Zonnebloem hier tips voor thuis van online spelletjes tot knutselideeën.
 • Mogelijkheden om in beweging te blijven zijn bijvoorbeeld de #Beweegthuis-tips van Kenniscentrum Sport, de online trainingen van Goldensports en de stoelyoga via Facebook bij ANBO. Het Ouderenfonds heeft OldStars-podcasts. Ook leuk: Houritmetegencorona.info met onder anderen André Rieu en Omroep Max.
 • Vind je het leuk een nieuwkomer te helpen Nederlands te leren? Kijk dan bij Het Begint met Taal. Dat gaat nu online en later kan het contact eventueel worden voortgezet met een kopje koffie erbij.