Campagne

1 op de 6 ouderen is eenzamer tijdens de vakantieperiode

Laat wat van je horen

De zomer is voor veel mensen een leuke tijd. Samen genieten van mooi weer of er lekker even tussenuit. Maar, voor veel ouderen kan het een lange periode van eenzaamheid zijn. Familie, vrienden en kennissen zijn met vakantie. Hobby- en sportclubs hebben een zomerstop. Het is daarom belangrijk in de zomermaanden contact te houden, al is het maar met een klein gebaar.

Ouderen die zich eenzaam voelen, spreken in de zomer zo’n acht dagen helemaal niemand.

In Nederland voelt meer dan de helft van de ouderen zich eenzaam. Zij missen het gevoel van contact met anderen. In de zomer is dit gevoel bij 1 op de 6 ouderen nog sterker aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld wel acht dagen helemaal niemand spreken!

Wat kun je doen als je op vakantie gaat?

Laat wat van je horen, juist in de zomer. Plan contactmomenten in, maak tijd en vraag hoe het eigenlijk gaat. Hoe je signalen van eenzaamheid kunt herkennen en welke gesprekstips je kunt gebruiken, lees je op deze pagina. Heeft de oudere zin om deel te nemen aan een initiatief tegen eenzaamheid? Vraag – voor je gaat – na bij het lokale sociaal werk wat zij weten dat er aan zomeractiviteiten zijn.

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Dit kun jij voor een ander doen. Bekijk ook deze initiatieven door het hele land en laat je inspireren. Misschien krijg jij wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start je je eigen initiatief!

Dierengezelschap

Kan een huisdier niet mee op vakantie? Stichting OOPOEH koppelt ouderen die een leuke tijdsbesteding willen aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier.

Zomerschool voor senioren


Busreis naar Texel? Workshop koken voor mannen? Seniorenorganisatie KBO-PCOB organiseert in Almere een Zomerschool. Speciaal voor senioren die iets leuks willen doen in de zomerperiode.

Stukje fietsen?

Fietsmaatjes regelt een maatje voor ouderen om korte of lange sociale fietstochtjes mee te maken. Een zomerse activiteit die niét alleen voor fitte ouderen is.

Even een praatje maken

Een gezellig, vrijblijvend praatje maken met een andere oudere. Dat kan met de Ouderentelefoon. Die koppelt twee ouderen in dezelfde buurt telefonisch aan elkaar.

Een gezellig dagje uit

Stadswandeling of museumbezoek: Schakels is een groep van KBO-PCOB leden die af en toe iets leuks met elkaar doen. Ook niet-leden zijn welkom om aan te haken!

Over de campagne tegen zomereenzaamheid

De campagne tegen zomereenzaamheid maakt deel uit van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (pdf) dat minister De Jonge in maart 2018 presenteerde. Het actieprogramma luidde de start in van een aanpak tegen de toenemende eenzaamheid onder ouderen. In het programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met veel verschillende publieke en private organisaties.

Onderzoek

Een van die organisaties, seniorenorganisatie KBO-PCOB, deed laatst onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten besloot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de vakantieperiode zo veel mogelijk aandacht te vragen voor zomereenzaamheid. Hier lees je meer over het onderzoek. De materialen uit de campagne, zoals de TV-commercial, vind je bij campagnematerialen (zip-bestand, 200 mb).

Behoefte aan een luisterend oor?

Eenzaamheid kan veel los maken. Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek. Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 0900-0767. Of kijk hier voor andere mogelijkheden.