Campagne

Meer kans op eenzaamheid deze zomer

Een klein gebaar kan het verschil maken

We gaan weer op vakantie. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van alle alleenstaande ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt. 

Een kwart van de alleenstaande 65-plussers verwacht deze zomer minder bezoek te krijgen dan andere zomers.  

Afgelopen jaar konden mensen door corona beperkt bij elkaar op bezoek. Nu kan dat weer. Echter, een kwart van de alleenstaande 65-plussers verwacht deze zomer minder bezoek te krijgen van familie en vrienden dan andere zomers, zo blijkt uit een flitspeiling. Gevoelens van eenzaamheid kunnen hierdoor de kop opsteken.

 

Wie stuur jij een kaartje of berichtje?

Omdat bij veel ouderen het gevoel van eenzaamheid in de zomervakantie toeneemt, is het belangrijk dat we extra aandacht aan hen geven. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. Dus wie stuur jij een berichtje?

 

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Dit kun jij voor een ander doen. Bekijk ook deze initiatieven door het hele land en laat je inspireren.

 

Verbinding en verrijking door deze groepsgesprekken

Wil je met een groep mensen in gesprek over gezellige en verdiepende onderwerpen? UP! organiseert deze zomermaanden op diverse plekken groepsgesprekken voor ouderen.

Dierengezelschap

Kan een huisdier niet mee op vakantie? Stichting OOPOEH koppelt ouderen die een leuke tijdsbesteding willen aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier.

Kijk welke zomeractiviteit jij kunt doen op NLvoorelkaar

Van een kop koffie drinken tot samen naar een zomers event. Op vrijwilligersplatform NLvoorelkaar worden alle activiteiten, klussen en uitjes verzameld en vind je snel vraag en aanbod.

Stukje fietsen?

Fietsmaatjes regelt een maatje voor ouderen om korte of lange sociale fietstochtjes mee te maken. Een zomerse activiteit die niét alleen voor fitte ouderen is.

De zomervakantie. Heerlijk, maar niet voor iedereen.

De campagne Eén tegen eenzaamheid roept in juli en augustus op contact te houden met thuisblijvers. Wil je campagne-uitingen, zoals advertenties en social posts, gebruiken? Dat kan natuurlijk! Je vindt ze in de campagnetoolkit.

Wandelen in het groen

Als het weer het toelaat, ga mee wandelen met andere mensen uit je omgeving. In het groen, dat is ook net wat koeler dan in de stad.

Aanschuiven bij een buurtrestaurant? Het mag weer

Houd je van lekker eten en wil je nieuwe mensen leren kennen? Schuif dan gezellig aan bij de gemeenschappelijke eettafels van Resto VanHarte.

Campagne tegen zomereenzaamheid

De campagne tegen zomereenzaamheid maakt deel uit van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (pdf). Dit programma, waarin het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samenwerkt met diverse publieke en private organisaties, is bedoeld om de toenemende eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. 

Wil je campagne-uitingen, zoals advertenties en social posts, gebruiken? Dat kan natuurlijk! Je vindt ze in de campagnetoolkit.

 

Behoefte aan een luisterend oor?

Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek. Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Bij de Luisterlijn kun je 24 uur per dag terecht voor een gesprek van mens tot mens: 088 – 0767 000. Of kijk hier voor andere mogelijkheden.