Campagne

Een klein gebaar kan het verschil maken

Zomereenzaamheid

Juli-augustus 2022 | Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt. 

Wie stuur jij een kaartje of berichtje?

Omdat bij veel ouderen het gevoel van eenzaamheid in de zomervakantie toeneemt, is het belangrijk dat we extra aandacht aan hen geven. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. Dus wie stuur jij een berichtje?

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Bedenk wat jij kunt doen. Of klik hier om ideeën op te doen. En laat je inspireren door deze initiatieven:

Dierengezelschap

Kan een huisdier niet mee op vakantie? Stichting OOPOEH koppelt ouderen die een leuke tijdsbesteding willen aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier.

Kijk welke zomeractiviteit jij kunt doen op NLvoorelkaar

Van een kop koffie drinken tot samen naar een zomerse activiteit. Op platform NLvoorelkaar worden alle activiteiten, klussen en uitjes verzameld en vind je snel vraag en aanbod.

Dansen bij Het Danspaleis

Het Danspaleis organiseert in Amsterdam maar ook erbuiten dansmiddagen én blijft dat in de zomermaanden doen.

Kamperen in eigen buurt

Op zo’n 70 plekken in Nederland slaan mensen de tent op in het park om de hoek. Ga naar de website van De Buurtcamping om te kijken of er een ‘buurtcamping’ bij jou in de buurt is.

Stukje fietsen?

Fietsmaatjes regelt een maatje voor ouderen om korte of lange sociale fietstochtjes mee te maken. Een zomerse activiteit die niét alleen voor fitte ouderen is.

Wandelen in het groen

Als het weer het toelaat, ga mee wandelen met andere mensen uit je omgeving. In het groen, dat is ook net wat koeler dan in de stad.

(Online) colleges volgen

Bij Oud Geleerd Jong Gedaan volg je colleges die jongeren geven. Leerzaam en het is een goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Ook online in de Facebook-groep.

Het buurtrestaurant is voor iedereen

Houd je van lekker eten en wil je nieuwe mensen leren kennen? Schuif dan gezellig aan bij de gemeenschappelijke eettafels van Resto VanHarte. Alleen, of samen met iemand die je kent.

Hier vind je nog veel meer initiatieven.

Een goed aanleiding

In gesprek komen is niet altijd makkelijk. Een goede aanleiding kan het weer zijn. Als het erg warm is bijvoorbeeld. Vraag eens hoe het iemand met deze hitte vergaat. Genoeg verkoeling? Of deel een waterijsje uit!

Campagne tegen zomereenzaamheid

De campagne  maakt deel uit van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Dit programma, waarin het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samenwerkt met gemeenten en allerlei organisaties en bedrijven, is bedoeld om de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken.

Wil je campagne-uitingen, zoals advertenties en social posts, gebruiken? Dat kan natuurlijk! Je vindt ze in de campagnetoolkit.

Waarom een campagne over eenzaamheid onder ouderen?

Onze samenleving staat aan de vooravond van een grote verandering. Nu nog zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn er dat 2,1 miljoen. Met de meesten van die ouderen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Want meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen. Dat baart ons zorgen. En als we niets doen, zijn er in 2030 meer dan 1 miljoen ouderen die zich eenzaam voelen!. 

Behoefte aan een luisterend oor?

Bij de Luisterlijn kun je 24 uur per dag terecht voor een gesprek van mens tot mens: 088 – 0767 000  of een lokaal nummer (alleen de kosten voor je provider).