Voor een ander

Hoe kan ik iets doen?

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Aandacht

Vooraf is wel deze opmerking op haar plaats: denk niet meteen dat iemand zich eenzaam voelt als hij weinig sociale contacten heeft. Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg wel voor gelijkwaardig contact. Voor echt contact dat je allebei prettig vindt.

Corona

Er gelden beperkende sociale maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel activiteiten en initiatieven vinden manieren om iets te doen. Kijk hier voor een selectie van die tips en initiatieven.

Wat kan ik doen?

Concrete tips – zover nu mogelijk – zijn bijvoorbeeld:

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp zoals het sociaal werk.

Heeft iemand zin om wat te ondernemen?

Op eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou vind je een overzicht van allerlei activiteiten, ook voor ouderen. Van ontmoeting tot cursus, maatje tot speciale uitjes.

En onderstaande organisaties hebben in veel plaatsen een afdeling. Kijk eens naar hun activiteiten.

Natuurlijk zijn er ook veel plaatselijke organisaties en buurtverenigingen. Zet de stap en bel ze op. Of misschien ken je iemand die er meedoet. Als je niet weet wat er in de buurt is, kun je dat navragen bij het Wmo-loket.

Vrijwilligerswerk

Wist je dat vrijwilligerswerk doen helpt om eenzame gevoelens te verminderen? Wellicht kun je iemand helpen een leuke vrijwilligersbaan te vinden. Of wil je samen met diegene vrijwilligerswerk te gaan doen. Kijk hier.

Vraag-aanbod

Een beetje handig met internet? Er zijn websites waar je een oproepje kunt plaatsen voor gezelschap of praktische steun. Of om activiteiten te vinden die je leuk vindt. Hier vind je een overzicht van zulke sites.

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Anders kun je ook doorverwijzen naar een telefonische hulplijn.

Voorkomen

Het opbouwen van een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen in het leven. En kan dus helpen om eenzaamheid in de toekomst te voorkomen, of verminderen. Lees er hier meer over.

Lezen over initiatieven

Op deze pagina kun je verhalen lezen over initiatieven die mensen verbinden. Die het belangrijk vinden dat we naar elkaar omkijken. Bij elk initiatief vind je contactgegevens of een link naar de website.