Initiatief door heel Nederland

De Grote Kerstkaartenactie

Het Nationaal Ouderenfonds roept voor de zevende editie van de Grote Kerstkaartenactie iedereen in Nederland op om in de pen te klimmen voor eenzame ouderen.

Daarnaast doen scholen mee. Dit jaar meer dan 1700. De scholieren Ysaline (10) en Avinash (10) uit groep 7 van de Haagse basisschool De Gantel kwamen 16 december op bezoek bij minister Hugo de Jonge om kerstkaarten te schrijven. Er was een videoverbinding met de rest van de klas. Later brachten ze samen de kerstkaarten bij ouderen langs.

*Kerstmuziek* Ysaline – Leerling Groep 7: Wij gaan met minister Hugo de Jonge kerstkaarten maken voor eenzame ouderen, omdat zij er niet helemaal meer bijhoren en dat vinden wij heel jammer. Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Hey, goedemorgen. Goedemorgen. Wat een eer dat jullie bij mij op bezoek zijn. Boks. Avinash – Leerling Groep 7: Ik had echt verwacht dat hij kleiner was, want op tv is hij zo’n poppetje en hier is hij zo groot. Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Nou, ga maar schrijven. Willen jullie er ook een donut bij trouwens? Is het niet lekkerder schrijven met een donut? We weten dat de eenzaamheid heel erg groot is in Nederland. De eenzaamheid is zo groot en de eenzaamheid oplossen, dat kan niemand. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we eigenlijk allemaal. Een klein gebaar maakt al het verschil. En zo’n kerstkaart is een klein gebaar. Hey, daar zijn ze, goedemorgen. Ysaline – Leerling Groep 7: Een paar klassen schreven ook kerstkaarten maar onze klas die belde met Hugo de Jonge als enige. Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ah, mooi hoor, echt hartstikke goed. Groep zeven is een leuke groep hè, trouwens. Beeldtekst: Christelijke basisschool De Gantel, Den Haag. Iris – Leerling Groep 7 Lieve mevrouw Vermeer, ik hoop heel erg dat u een fijn nieuwjaar heeft en een fijne kerst en een fijne dag. Liefs, Iris. Dewron – Leerling Groep 7: Ik hoop dat u toch in deze tijd het gezellig heeft. Ik wens u een vrolijk kerstfeest en een heel gelukkig nieuwjaar. Ik hoop dat iedereen het te lezen krijgt en dat ze zich er meer bij voelen horen. Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ik heb gehoord dat er 1762 scholen meedoen, zo groot is deze actie. Gaaf hè? Dan gaan we de jassen pakken en dan gaan we een eindje lopen. *Muziek speelt* Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Wat leuk zeg, kijk eens even. Hallo, goedendag. Kijk eens, alstublieft mevrouw. Elly – Bewoonster: Ik waardeer het, ik ben er heel erg blij mee, het heeft echt indruk gemaakt. Het kwam echt binnen bij me. Cor -Bewoner: Dat voel je in je hart, dit schrijven voel je in je hart, prachtig. Ysaline – Leerling Groep 7: Ze waren heel blij en heel vrolijk en ik denk ook wel trots. Ik denk dat wij hebben meegeholpen, ja. Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt in beeld. Beeldtekst: Bekijk wat jij kan doen op eentegeneenzaamheid.nl *Muziek eindigt*

Zelf meedoen

De tijd rondom kerst is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Daarom willen wij samen zoveel mogelijk ouderen een lichtpuntje bezorgen. Kies een mooie kaart uit of maak er zelf één of twee, of een heleboel. Schrijf een warm berichtje voor een oudere. Als je jouw naam en adres op de kaart vermeldt, krijg je misschien wel een kaartje terug. Plak een postzegel en stuur de kaart(en) vóór 18 december naar het Ouderenfonds: Het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 115, 3800 AC Amersfoort.

Meedoen ná 18 december?

Deadline gemist? Zin in een praatje? Doe je kerstkaart(en) zelf in de brievenbus bij een oudere in jouw buurt. Denk bijvoorbeeld aan een buurvrouw of een woonzorgcentrum in jouw wijk. Dit kan tot kerst.

De Grote Kerstkaartenactie is een samenwerking van het Ouderenfonds met Kidsweek en PostNL.