Initiatief door heel Nederland

Een gezellig gesprek via De Ouderenlijn

‘Je wordt gebeld en hoeft alleen nog maar op te nemen’, vertelt Maurits Commers. Hij is een van de oprichters van De Ouderenlijn. De Ouderenlijn helpt ouderen gemakkelijk en gratis in contact te komen met elkaar. 

Twee deelnemers worden tegelijkertijd door De Ouderenlijn gebeld. Accepteren ze beiden het telefoontje? Dan worden ze met elkaar verbonden. Persoonsgegevens blijven zo altijd privé. De basis voor een gezellig en veilig praatje. Het klinkt heel eenvoudig, en dat is het ook. Maar, vertelt Maurits, er is drie jaar gewerkt aan het systeem om het technisch mogelijk te maken.

Behoefte aan een gesprek

‘Vanaf het moment dat mijn ouders naar Emmen verhuisden, zat mijn oma die achterbleef in Den Haag letterlijk te wachten bij de telefoon op belletjes van de familie. Ze was zo blij als iemand belde’, vertelt Maurits. En zo is het idee van De Ouderenlijn ontstaan. Van tevoren was een proef gedaan. Daar deden 350 ouderen aan mee. Maar liefst 90% bleek voor een telefonisch gesprek thuis te blijven. De behoefte aan een gezellig gesprek is dus groot, concludeerde Maurits. Dat ziet hij nu terug. ‘Steeds meer ouderen gebruiken De Ouderenlijn.’

Spannend

‘Mensen vinden het in het begin nog wel spannend, maar vooral ontzettend leuk’, vertelt Maurits over zijn ervaring uit de testfase. ‘Het scheelt dat je weet dat degene aan de andere kant van de lijn in eenzelfde soort situatie zit.’

Bellen met buurtgenoten

Bovendien verbindt de software van De Ouderenlijn de bellers, als het kan, aan mensen in hetzelfde postcodegebied. Zo is de kans groot dat ze iemand uit de omgeving aan de telefoon krijgen. En hebben ze specifieke voorkeuren? Bijvoorbeeld voor een man als gesprekspartner? Of willen ze iemand met dezelfde hobby spreken? Dan kunnen ze dit doorgeven. Zo wordt de kans op een leuk en goed gesprek groter.

Favorietendag

Vonden de ouderen het allebei een leuk gesprek? Dan kunnen ze elkaar ‘favoriet’ maken. Dat zorgt ervoor dat het systeem ze vaker kan koppelen. Zo bouwen ze een sociaal netwerk op. Maurits hoopt in de toekomst ook ‘Favorietendagen’ te organiseren. Op deze dagen kunnen de bellers elkaar in het echt ontmoeten.

Emmen

Maar dat is voor later. Vooralsnog is Maurits druk bezig met de financiering. Voor ouderen is bellen gratis. Emmen is de eerste gemeente die De Ouderenlijn subsidieert. En actief gebruikt. Daar brengen huisartsen en welzijnsorganisaties in drie wijken De Ouderenlijn onder de aandacht van ouderen. Met wethouders en beleidsmakers van ruim dertig gemeenten is Maurits in gesprek om ook bij te gaan dragen.

Thuiszorg

Ook praat Maurits met zorgverzekeraars en pensioenfondsen. ‘Eén zorgverzekeraar geeft nu aan thuiszorgorganisaties inschrijfformulieren mee. Daarmee kunnen ouderen zich meteen inschrijven voor De Ouderenlijn. Juist de thuiszorgmensen komen bij mensen thuis en zij ontmoeten veel ouderen met eenzaamheid die voordeel kunnen hebben bij De Ouderenlijn.’

Makkelijk

Maurits gelooft dat De Ouderenlijn voor veel ouderen werkt, omdat de drempel om deel te nemen laag is: ‘Behalve lid worden hoeven ze er niets voor te doen. Ze hoeven niet eens de telefoon te pakken. Zelf het initiatief nemen om sociale contacten op te doen is vaak een enorme drempel. Die drempel hebben wij weggenomen.’

Meer informatie

Wilt u ook meedoen, als oudere of als gemeente? Kijk op deouderenlijn.nl voor meer informatie en aanmelding. Daar vind je ook goede tips voor het voeren van een leuk gesprek. Geïnteresseerde gemeenten kunnen contact opnemen met Maurits via 085-0077700.