Initiatief door heel Nederland

Eén tegen eenzaamheid bij Omroep MAX

Op woensdag 16 oktober zond Omroep MAX een anderhalf uur durend live-programma uit onder de naam ‘Eén tegen eenzaamheid’. Kijk hem hier terug.

In dit programma vroeg Omroep MAX aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen. Dat deed het in samenwerking met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, waar Omroep MAX deelnemer aan is. Een belpanel met prominenten uit het bedrijfsleven en met vrijwilligers van de Luisterlijn stonden eenzame mensen te woord. Ook verzamelden ze bijzondere initiatieven om eenzaamheid te bestrijden.

In de taxi

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en MAX-directeur Jan Slagter waren voor één dag taxichauffeur. Ze gaven mensen die zich eenzaam voelen een lift naar vrienden of kennissen, waar ze om verscheidene redenen geen contact meer mee hebben.

Blik uit de wetenschap

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en gedragsbioloog Patrick van Veen gaven minicolleges. Scherder liet zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Van Veen keek juist naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat en gevolgen heeft.

Er was muziek van onder andere Trijntje Oosterhuis en The 100 Voices of Gospel.

Wat kun jij doen?

Die vraag stond centraal. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar íemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal.

Kom in actie

Dit kun jij voor een ander doen. Bekijk ook deze initiatieven door het hele land en laat je inspireren. Misschien krijg jij wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start je je eigen initiatief!

Gezelschap voor je hond

Overdag aan het werk? Stichting OOPOEH koppelt ouderen die een leuke tijdsbesteding willen aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier. Lees verder

Iedereen aan de EngelenTafel


Deelnemers nodigen thuis gasten uit om samen kerst te vieren. Mensen voor wie samen kerst vieren niet vanzelfsprekend is, maar die dat wel graag willen. Lees verder

Houd je van fietsen?

Word dan fietsmaatje! En neem op de speciale duofietsen van Fietsmaatje een oudere mee voor een gezellig fietstochtje. Lees verder

Rijd af en toe een buurtbewoner

Buurtbewoners die met hun eigen auto minder mobiele buurtbewoners vervoeren. Dat is ANWB AutoMaatje in één zin samengevat. Het verstevigt de sociale binding in de buurt. Lees verder

Vier het leven met een oudere

Houd je van theater? Word vrijwilliger bij stichting Vier het Leven en neem ouderen mee voor een cultureel avondje uit. Lees verder

Er samen op uit met Klup

Doe gezellige activiteiten en ontmoet leeftijdsgenoten via de Klup-app. Lees verder

Neem iemand mee naar Gezond Natuur Wandelen

Lopen in de natuur en door het groen in de stad is goed voor je gezondheid. En een garantie voor een goed gesprek. Lees verder

Van de bank af door Go Mingle

Samen leuke dingen ondernemen kan via de website Go Mingle. Van een spelletjesavond tot het bezoeken van en event. Lees verder

Ontmoet buurtgenoten

Thuisafgehaald gaat niet alleen om eten maken of afhalen, maar ook om het ontmoeten van buurtgenoten. Lees verder

Tabletles voor ouderen

Beter contact houden met de kleinkinderen. De juiste info kunnen opzoeken die je nodig hebt. Deze lessen maken ouderen digivaardiger. Lees verder

5 tips

  1. Steunen. Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurvrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek bij een familielid.
  2. Betrekken. Betrek iemand door een beroep te doen op hem of haar. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  3. Activiteit. Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclub. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je met een bewoner wekelijks gaat wandelen.
  4. Oproepjes. Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je regelmatig oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of hulp bij de boodschappen.
  5. Vrijwilligerswerk. Word vrijwilliger bij een initiatief of organisatie. Lees hier meer.

Samen maken we eenzaamheid bespreekbaar en doorbreken we de trend van eenzaamheid onder ouderen.

Over Omroep MAX en Eén tegen eenzaamheid

Omroep MAX is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. De Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Over gevoelens van eenzaamheid praten?

Eenzaamheid kan veel los maken. Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek. Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 0900-0767.