Initiatief in 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Wij zijn Kameraden

Leuke dingen doen is niet gebonden aan leeftijd. Wel aan je sociale netwerk. Rob van Doleweerd brengt met ‘de Kameraden’ jonge mensen en senioren met elkaar in contact.

Dit project startte Rob toen hij zelf had ervaren hoe lastig het is om op regelmatige basis iets voor iemand te betekenen. Rob: “Ik had me aangemeld om eens per twee weken  als vrijwilliger met een senior te gaan wandelen. Door mijn baan met onregelmatige uren moest ik soms afzeggen. En dat voelde niet goed. Die man verheugde zich en moest soms een maand wachten op de volgende wandeling. Toen ben ik op zoek gegaan naar meer mensen die elkaar kunnen afwisselen. Zo is het idee voor Kameraden geboren. Groepen van 3 á 4 twintigers en dertigers die regelmatig iets leuks doen met een senior.”

Kameradenpas

De Kameradenpas komt voort uit Kameraden. Omdat de groepen het soms moeilijk vonden om een activiteit te bedenken die leuk is voor alle partijen benaderde Rob culturele instellingen. Zo is de ‘Kameradenpas’ geboren. Een simpel middel om leuke dingen met elkaar te doen. Van dj-workshop tot museumbezoek en van musical tot voetbalwedstrijd. Via de Kameraden ontvangen de mensen toegangskaarten met korting of zelfs helemaal gratis om mee op pad te kunnen. Er is maar 1 voorwaarde: er moet sprake zijn van een groot leeftijdsverschil. Inmiddels zijn er al meer dan 50 kameraden die er regelmatig op uitgaan.

Simpel en effectief

De Kameradenpas is een simpel systeem. Organisaties uit ’s-Hertogenbosch kunnen zich aanmelden. Vervolgens maken senioren een keuze uit het aanbod. De mensen die zijn aangemeld als Kameraad kunnen dan kiezen met wie ze wanneer op pad gaan. Meestal halen ze de senioren ook op, drinken na afloop wat en brengen ze weer thuis. Dat levert soms verrassende avonden op. Rob: “Jonge mensen stappen zo uit hun bubbel. Ze gaan naar voorstellingen die ze zelf misschien niet zouden kiezen.”

Van FC Den Bosch tot de Parade

Zelfs is Rob ook actief als Kameraad. Hij gaat regelmatig naar wedstrijden van FC Den Bosch met een man die 35 jaar lang een seizoenkaart heeft gehad. Inmiddels zien ze elkaar ook buiten de wedstrijden om. Ook de senioren onderling krijgen steeds meer contact. Ze treffen elkaar tijdens de evenementen die worden georganiseerd voor alle deelnemers aan de Kameradenpas. Vaak gaan ze ook mee naar de zomerfestivals. Rob: “Dat is echt een fantastisch bont gezelschap. Millennials en senioren die als groep een fantastische dag beleven.”

De kracht van het leeftijdsverschil

Het geheim van kameraadschap? Daar heeft Rob wel ideeën over: “Het leeftijdsverschil tussen de kameraden werkt echt. Voor alle deelnemers. Zowel de twintigers en dertigers als de senioren krijgen meer sociaal zelfvertrouwen. Ze stappen allebei uit hun bubbel en leren van elkaar. Voor senioren voelt een avondje uit soms net als een citytrip en hun ‘kameraad’ krijgen ook positieve energie van de ontmoeting. Ze worden beoordeeld op echte gesprekken in plaats van hun social media profiel. Allebei de groepen hebben behoefte aan echt contact.”

Meer informatie

Kijk op Kameraden.nl