Waalwijk

Theater als onderdeel van de lokale aanpak in Waalwijk

Gemeente Waalwijk en Het Zuidelijk Toneel werken samen in een bijzonder project: de theatervoorstelling ‘Nacht in Waalwijk’. In deze podcast vertellen Suzanne Spoelman van gemeente Waalwijk en Femme van de Berg van Het Zuidelijk Toneel over de voorstelling en wat die bijdraagt aan de lokale aanpak van eenzaamheid.

Crétien van Campen, SCP-onderzoeker en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie van Eén tegen eenzaamheid, gaat in op de vraag hoe de inzet van kunst & cultuur eenzaamheid kan verminderen en voorkomen.

Samenwerken

Gemeente Waalwijk is in 2020 aangesloten bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Bij de start van de lokale aanpak liet de gemeente onderzoek doen welke vormen eenzaamheid in de stad heeft, welke partijen er al mee te maken hebben en wat zij er zoal aan doen. Uit de rapportage kwamen drie speerpunten naar voren: signaleren, taboe doorbreken en vooral: samenwerken. Daar maakte het werk van. Een samenwerking die ontstond, is die met Het Zuidelijk Toneel. Het Zuidelijk Toneel is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en speelt nu in verschillende steden de voorstelling ‘Nacht in…’.

Met bewoners

Die voorstelling gaat over ontmoeting. Femme: “Vooraf ging regisseur Liliane Brakema twee dagen de wijken van de stad in om met bewoners te praten over de grote thema’s van het leven: dromen, eenzaamheid, liefde, twijfel, geluk en de dood. Deze gesprekken nam ze op en die zijn de basis van de voorstelling. Speciaal voor deze voorstelling selecteerde ze drie mensen die zij gesproken heeft om mee te spelen. Dat heeft ze gedaan in elke speelstad.”

Lokale coalitie

De podcast is opgenomen in Theater de Leest, partner in de lokale coalitie. Suzanne: “Theater de Leest is een van onze partners die in kader van maatschappelijk belang rondom eenzaamheid, maar ook andere thema’s, zijn functie echt wil pakken. Bijvoorbeeld door een stukje van de programmering erop in te richten. En ook specifiek voor bepaalde doelgroepen.”

Podcast: Kan de kunst- en cultuursector bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid? Worden mensen nou echt minder eenzaam door het kijken naar een kunstwerk of is daar meer voor nodig? En hoe kan een gemeente hierop inspelen?