Masterclass

Uitnodiging: Masterclass Sport als middel bij de (preventieve) aanpak van eenzaamheid

Op donderdagochtend 15 april organiseert het ministerie van VWS in kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid de online masterclass Sport als middel bij de (preventieve) aanpak van eenzaamheid.

In deze masterclass laten we zien hoe gemeenten sport kunnen inzetten bij het bevorderen van een gezonde en sportieve leefstijl van ouderen en hoe sport als middel kan worden ingezet om eenzaamheid te voorkomen. Deze masterclass is bedoeld voor projectleiders eenzaamheid, leden van de lokale coalitie, beleidsadviseurs sport, professionals uit zorg en welzijn.

We vragen u dan ook deze uitnodiging door te sturen aan relevante relaties in uw lokale aanpak!

Programma

Oldstars

Iedere gemeenten in Nederland kan via OldStars tal van sporten aanbieden aan ouderen in hun gemeente. Sporten is via OldStars is geen doel op zich, maar een gezond middel in de aanpak van eenzaamheid. Old Stars is een landelijk project van het Nationaal Ouderenfonds i.s.m. diverse sportbonden. Johan Annema, landelijk projectleider OldStars en een aantal gemeenten laten zien wat hoe dit in gemeenten is opgepakt.

Buurtsportcoaches

Ook staan we stil bij de inzet van buurtsportcoaches. Gemeente Valkenburg aan de Geul heeft met de inzet van buurtsportcoaches een nieuwe vorm van actieve huisbezoeken geïntroduceerd. De buurtsportcoach vertelt hierover. In een ‘Studio Sport flits’ komen een aantal landelijke sportinterventies aanbod die eveneens effectief zijn bij de aanpak van eenzaamheid.

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze masterclass, stuur dan een mail met uw gegevens naar: bestrijdeneenzaamheid@minvws.nl. Graag bij het onderwerp invullen: ‘MC Sport’.

Praktische informatie

  • De masterclass begint op 15 april om 09.30 uur en duurt tot 11.00 uur.
  • Na afloop van de masterclass kunt u aangeven of u een advies op maat wilt voor uw gemeente/ organisatie. Er wordt dan contact opgenomen door een adviseur van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.
  • De masterclass vindt online plaats via Zoom. Ongeveer een week voor de masterclass ontvangt u het programma met een link naar de bijeenkomst.
  • Heeft u nu al vragen, neem dan contact met op één van de adviseurs van het actieprogramma: Monique Postma (06-15955264) en Monique Wolfkamp (06-21121306).