Inspiratie

Een greep uit Kom erbij-activiteiten in voorgaande jaren. Laat je inspireren!

Woonzorgcentrum dekt de tafel

Foto eettafel in woonzorgcentrumSamen eten is een leuke en gemakkelijke manier om mensen te ontmoeten en saamhorigheid te creëren. Daarom houdt zorginstelling Sûnenz al zes jaar lang De Langste Tafel. In twee woonzorgcentra in Gorredijk en Drachten aten vorig jaar respectievelijk 450 en 650 mensen samen. Een geweldig succes! Dit jaar herhalen zij de Langste Tafel op donderdag 3 oktober in Drachten, Dokkum en Gorredijk.

Creatief bezig zijn geeft energie

Schilderen op het Kom erbij festivalFestivaldagen met optredens, buurtontbijt, haak- en breiclub, theatrale ontmoeting, levensboeken maken. De Week tegen Eenzaamheid in Rijswijk omvatte een meerdaags programma onder de noemer: Kom erbij met kunst en cultuur. Veel organisaties werkten samen aan het programma. Ellen Berenz van Welzijn Rijswijk: “Kunst en cultuur bieden binnen het welzijnswerk zo’n leuke manier om te communiceren: mensen krijgen er energie van, het contact wordt minder statisch en het gaat niet langer over de problematiek. De zwaarte van de thema’s valt eraf zodat we er op een andere manier mee kunnen werken. En voor de doelgroepen biedt het een andere ingang. Heel inspirerend.” (Bron: Handreiking Kom erbij met Kunst en Cultuur. Foto: Christopher A. Dominic)

Speciale actie vangt de aandacht

Actie senioren bij voetbalwedstrijdOuderen maakten hun opwachting als player-escort op zondag 30 september 2018 bij de wedstrijd Groningen-Utrecht. KPN Mooiste Contact Fonds vroeg zo samen met de Eredivisie en FOX op een ludieke manier aandacht voor eenzaamheid onder ouderen.

Samenwerken aan een week vol activiteiten

In Kampen is Humanitas samen met Welzijn Kampen, de Bibliotheek, Present Kampen en PGVZ actief om de ‘Kom erbij Week 2019’ te organiseren. En daar betrekken ze veel andere organisaties bij. Een overzicht van de activiteiten komt op Erbijkampen.nl.

Op bezoek met de gebakjesactie

Raalte Gebakjesactie fotoBurgemeester Martijn Dadema haalde de eerste gebakjes op om op bezoek te gaan bij meneer Kamphorst. In Heino organiseerde het Kernteam Heino voor de ‘Week van de Ontmoeting 2018’ deze ‘gebakjesactie’ waarbij inwoners bij een bakker twee gratis gebakjes konden bestellen om bij een ander op bezoek te gaan. Ook dit jaar worden er in de gemeente Raalte weer diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het thema ‘eenzaamheid’.

Kom erbij & eet mee

Hoe makkelijk het kan zijn om zelf iets te doen, zie je in dit filmpje. Het buurthuis in Hilversum opende de deuren, alle aanwezigen namen iets lekkers mee en gingen samen om tafel.

Lokale samenwerking tegen eenzaamheid versterken

Magazine EindhovenDat deed Eindhoven in contact met de verdiepingsbijeenkomst ‘Kunnen we erover praten?’ op 2 oktober 2018. Honderd deelnemers kregen handvatten om eenzaamheid bespreekbaar te maken en samenwerking tussen de organisaties werd versterkt. Lees hier het verslag in magazinevorm.

Kom erbij 2019 met thema ‘Zin’

De gemeenten Dantumadiel en Noardeast Fryslân en de stichtingen Welzijn het Bolwerk en Timpaan vormen samen een Kom erbij-werkgroep. Zij roepen iedereen in de gemeenten op ook deel te nemen aan de Kom erbij Week 2019 – zoals zij de Week tegen Eenzaamheid er lokaal noemen (zie deze flyer). Een van de activiteiten is 3 oktober een themabijeenkomst over Zingeving voor zorg/welzijnsprofessionals en vrijwilligers uit de regio. Zie de flyer.

In de achtertuin: kom je naast me zitten?

VenloKom je naast me zitten? Dat was het thema van een Kom Erbij Dag met vele workshops, speciaal voor eenzame jongeren. De dag was georganiseerd door een initiatiefrijke burger in haar achtertuin in Venlo.

‘Hartelijke soepgroeten’

Actie week tegen eenzaamheidTijdens het lokale evenement Uit en Zo nam Steunpunt Eenzaamheid Heiloo een aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid 2018. Bezoekers werden uitgenodigd om iemand in hun naaste omgeving die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, dan een pannetje soep te brengen. Dit jaar houdt het Steunpunt eenzaamheid een appeltaartenactie, waarbij bakkers korting geven op appeltaart. Zo wil het Steunpunt inwoners stimuleren om iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken uit te nodigen voor een bakje koffie met appeltaart. Ook organiseert het zelf koffieochtenden met appeltaart.

Jouw activiteit(en)?

We zijn graag op de hoogte van je activiteit(en). Deel uw activiteiten op social media met hashtag #eentegeneenzaamheid. Heeft u een Kom erbij-pakket besteld? Dan heeft u ons al verteld wat u gaat doen. Persberichten en programmaboekjes ontvangen we graag op weektegeneenzaamheid@minvws.nl.