Castricum, 3 oktober

Lancering Steunpunt tegen Eenzaamheid in Castricum

Op 3 oktober krijgt Castricum een Steunpunt tegen Eenzaamheid. Ook stelt de gemeente ‘ambassadeurs’ voor. Dat gebeurt op de conferentie Eén tegen eenzaamheid.

Op donderdag 3 oktober a.s. vindt de conferentie ‘Een tegen Eenzaamheid’ plaats: de officiële aftrap van de Week tegen Eenzaamheid in Castricum. Een week waarin campagne wordt gevoerd door de gemeente, maatschappelijke organisaties en het Sociaal Team.

Het initiatief is er voor alle inwoners van de gemeente Castricum die eenzaamheid vermoeden of zich eenzaam voelen. Iedereen is welkom op de conferentie.

“We willen dat inwoners die eenzaamheid ervaren, zich niet meer hoeven te schamen. En: wees eerlijk over eenzaamheid. Zie je dat je buurvrouw wel erg lang haar gordijnen dicht heeft?’ Signaleer het. Doe er wat mee. Want de lange termijngevolgen voor de hersenen, zijn niet mis. Iemand gaat het bijvoorbeeld steeds moeilijker vinden om contact te maken.” – Wethouder Falgun Binnendijk

Ambassadeurs

Eenzaamheid komt onder alle lagen van de bevolking voor. Ook in Castricum is het een serieus probleem, onder zowel ouderen als jongeren. Daarom wordt dit thema breed aangepakt. Er worden zes mensen in de gemeente ambassadeur voor de diverse doelgroepen. Bijvoorbeeld Marit Welagen, een 20-jarige jongerenambassadeur. Zij weten wat het inhoudt om eenzame gevoelens te hebben. Of gaan veel met mensen om die dit ervaren.

Steunpunt Eenzaamheid

Tijdens de conferentie wordt ook steunpunteenzaamheid.nl gelanceerd. Hier kunnen inwoners alles lezen over de ambassadeurs, hoe eenzaamheid te signaleren en bij wie men terechtkan.

Programma

  • 15:45 uur –  inloop
  • 16:00 uur –  welkom en inleiding door wethouder Falgun Binnendijk
  • 16:10 uur –  lancering van het Steunpunt tegen Eenzaamheid en voorstellen van de ambassadeurs
  • 16:30 uur –  spreker Mariska van der Zee, gespecialiseerd in aanpak van eenzaamheid, eigenaar van Hersenkracht coaching en training.
  • 17:30 uur –  netwerken met drankje

Zie ook

Castricum.nl