Tips voor het organiseren van een eettafel

Samen eten verbindt. Organiseer een etentje met minimaal één plek vrij voor een iemand die wat gezelschap kan gebruiken.

De Week tegen Eenzaamheid biedt een mooie gelegenheid om met mensen uit jouw buurt, je familie, van je sportverenging, van je studentenvereniging of uit een zorginstelling samen aan tafel te gaan. Je houdt het klein door thuis de tafel te dekken en een aantal mensen uit te nodigen, maar je kunt ook een groter evenement organiseren. Om bestaande contacten te verduurzamen of om het leggen van nieuwe sociale contacten mogelijk te maken.

Kom erbij-pakket

Voor de aankleding komt een Kom erbij-pakket beschikbaar. Houd deze website in de gaten.

Filmpje!

Bekijk in dit filmpje hoe leuk het is een eettafel te organiseren.

Impressie van het Kom erbij Festival in Laren, 2017. Met verschillende activiteiten, waaronder een bijzondere eettafel.

Tips

Zonder heel uitvoerig te worden een paar tips voor een succesvolle activiteit.

  • Eén activiteit is vaak niet dé oplossing voor eenzaamheid. Het kan wel bijdragen aan minder eenzaamheidsgevoelens, meer contacten, meer kwaliteit van leven. Maak van je activiteit een startmoment. Stimuleer een vervolg door het verzamelen van e-mailadressen, een vervolgactiviteit of het uitdelen van deze ansichtkaartjes.
  • Voor sommige mensen kan het best eng zijn om (alleen) in een groep te komen, waar je niemand of weinig mensen kent. Verwelkom daarom alle gasten persoonlijk. Zo laat je merken dat je weet dat ze er zijn. Begeleid mensen eventueel naar een plek of breng hen in contact met andere gasten.
  • Uitnodigen kan ook via-via. Vraag mensen iemand mee te nemen. Werk samen met een organisatie die cliënten of deelnemers heeft bij wie eenzaamheid kan spelen.
  • Geld… durf te vragen. Lokale ondernemingen of serviceclubs als de Rotary willen mogelijk sponseren, eventueel in natura.