Door heel het land

1 oktober

Een greep uit de activiteiten van 1 oktober.

 

Openingsevent Week tegen Eenzaamheid

Landelijk – Deelnemers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en gemeenten treffen elkaar op dit online openingsevent. Dit event is op uitnodiging.

‘Praatstoelen’ in Kerkrade

Kerkrade – Om verbinding tussen inwoners te stimuleren geeft de gemeente Kerkrade vandaag het startschot voor het project ‘praatstoelen’. Op prominente plekken gaat de gemeente in de komende jaren deze stoelen neerzetten. Iedereen die een praatje wil maken, kan op zo’n stoel gaan zitten en op deze manier een ander uitnodigen voor een gesprek. Kijk hier.

Bekijk hier wat de gemeente Kerkrade nog meer doet tegen eenzaamheid.

Ontvang een bezoekje en een gebakje

Purmerend – Tijdens de Week tegen Eenzaamheid verrast RSWP inwoners uit Purmerend, die niet vaak bezoek krijgen en weinig gezelligheid om zich heen ervaren, met een bezoek en gebakje. Lijkt het je leuk om een keer bezoek te ontvangen, laat het dan weten via wonenpluspurmerend@rswp.nl of via 0299-426364.

Workshop effectief communiceren in coronatijd

Leeuwarden – De lokale coalitie tegen eenzaamheid ‘Over de Drempel’ organiseert een gratis webinar over het bereiken van deelnemers en bezoekers voor activiteiten. Alet Klarenbeek vertelt tijdens een online workshop over effectieve communicatie in tijden van corona. Tijdens deze webinar komen vragen aan bod als ‘Wat kun je doen om juist nu publiek te trekken?’

Voor meer informatie over deze workshop en de mogelijkheid voor aanmelding, bezoek de website.

Wensboom in de supermarkt

Westerwolde – Op vijf plaatsen in de gemeente Westerwolde heeft Stichting Welzijn van 1 t/m 8 oktober een wensboom geplaatst: in de Jumbo in Ter Apel, de Coop in Sellingen, de Jumbo in Vlagtwedde, de Spar in Blijham en de Coop in Bellingwolde.

Lees meer

Ontbijtjesactie: verras een ander!

Nunspeet – Het Venster in Nunspeet organiseert voor mensen met een klein sociaal netwerk of voor mensen die door Corona moeilijk kunnen deelnemen aan sociale gelegenheden een ontbijtjesactie. Mensen die iemand kennen die aan deze omschrijving voldoen kunnen hem/haar opgeven voor een gratis ontbijtje met een persoonlijke boodschap.

Bekijk de website voor deze en meer acties in de gemeente Nunspeet.

Straatactie: wie nodig jij uit voor een kopje koffie

Surhuisterveen – Ontmoeting en verbinding kan al ontstaan door iemand eens uit te nodigen om een kop koffie te drinken. De medewerkers van Welzijn KEaRN gaan tijdens de Week tegen Eenzaamheid de straat op om mensen uit te nodigen dit te doen. Vandaag in Surhuisterveen.

Kijk hier waar nog meer acties zijn deze week.

Den Haag

Fotokabinet met ouderen

Den Haag – NL Cares en verzekeringsmaatschappij Onderlinge ’s-Gravenhage organiseren vandaag een activiteit die impact maakt op meerdere generaties: samen met vrijwilligers uit het bedrijfsleven worden er mooie postkaartjes geschreven met foto’s die ter plekke gemaakt worden van de ouderen in een woonzorgcentrum in Den Haag. Zo staan de ouderen echt even in het zonnetje en maken ze verbinding met zowel de vrijwilligers als het thuisfront. Ook knappen vrijwilligers van Onderlinge 6 oktober de gemeenschappelijke tuin bij een woonzorgcentrum op.

Meer informatie bij NL Cares

Kom op de soep

Nederweert – In Ontmoetingscentrum de Gunnerij kun je terecht voor een koffie of thee en een gezellig praatje, maar ook om een kaartje te leggen of spelletje te doen. Op 1 oktober kun je deelnemen aan: ‘Kom op de Soep’, in samenwerking met Humanitas.

Bekijk het volledige Week tegen Eenzaamheid-programma van Nederweert (pdf).

Venlo PoëZiet

Venlo – Venlo PoëZiet wil poëzie onder de aandacht brengen in de gemeente Venlo. Als start van de week tegen eenzaamheid wordt op 1 oktober een spreuk ten doop gehouden op de overkapping van het busstation in Venlo. Deze dichtregel van Jules Deelder zal ons er steeds weer aan herinneren dat we niet zonder elkaar kunnen.

Bekijk hier wat er nog meer gebeurt in de gemeente Venlo.

Scootmobieltocht

Woerden – Een leuke manier om kennis te maken met elkaar en zo nieuwe contacten op te doen. De scootmobieltocht is een activiteit van Stichting Thuishuis. Met symbolische opening van de Week tegen Eenzaamheid in Woerden door wethouder Tymon de Weger.

Kaartenactie “Lieve Heerlenaar”

Heerlen – Alle Vier het Leven gasten uit de gemeente Heerlen krijgen in de aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid de ansichtkaart “Lieve Heerlenaar”. Om ook na de kaartenactie het gevoel van eenzaamheid te verkleinen is er op deze kaarten het telefoonnummer van het meldpunt eenzaamheid vermeld. Deze kaartenactie is een vervolg op de eerdere kaartenactie van de gemeente Heerlen om mensen te steunen en te laten weten dat ze aan elkaar denken.

Lees hier meer over Stichting Vier het Leven, en hier meer over de kaartenactie in de gemeente Heerlen.