Door heel het land

2 oktober

Een greep uit de activiteiten van 2 oktober.

 

School voor Eenzijn @ Branoul

Den Haag & online – In het kader van de Week tegen Eenzaamheid, verkennen co-founders Sander en René van de School voor Eenzijn de kwestie ‘eenzaamheid’. Samen met acteur en theatereigenaar Bob Schwarze onderzoeken zij de link tussen eenzaamheid en cultuur en wat dat zegt over onze samenleving. Eenzijn @ Branoul is voor de pauze een talkshow, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te praten. Na de pauze zal Bob een fragment uit een van de toneelstukken uit zijn repertoire spelen, waarin deze thematiek illustratief naar voren komt.

Voor kaarten en voor meer informatie, bekijk de website.

Fotowedstrijd “Is dit eenzaamheid?”

Amsterdam – De KennisAlliantie Eenzaamheid nodigt mensen uit om hun ervaring met isolatie en eenzaamheid in beeld te brengen met de fotowedstrijd “Is dit eenzaamheid?” Op 2 oktober kiest een jury vijf foto’s uit die het verhaal achter eenzaamheid het meest sprekend in beeld brengen. De winnende foto’s worden onderdeel van een tentoonstelling die gaat rondreizen langs verschillende plekken in Amsterdam Nieuw-West.

Voor meer informatie, bekijk het nieuwsarchief van de Hogeschool van Amsterdam hier.

Volksdansen

Twenterand – Onder begeleiding van een professional kan in Den Ham op 2 oktober een les volksdansen gevolgd worden. Volksdansen is ontstaan doordat bepaalde volken en volksgroepen als traditie hun dansen bewaarden die bij bepaalde gelegenheden werden uitgevoerd. Het is niet nodig om me t een partner te komen, de meeste dansen worden namelijk in kringvorm gedaan.

Andere activiteiten in de omgeving Twenterand zijn te vinden op de website van Twenterand Ontmoet.

Activiteit voor Jong en Oud

Gilze Rijen – In Gilze Rijen organiseren vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties samen 12 mooie extra activiteiten om elkaar te ontmoeten in de Week tegen Eenzaamheid. De eerste activiteit is een verrassingsactiviteit bij het gemeentehuis voor jong en oud.

Bekijk ook de andere activiteiten in Gilze Rijen op hun flyer (pdf).

Kerk zien en elkaar daar ontmoeten

Monster – Met z’n tweeën ontvangen ze graag gasten: Bas Driesse kent het kerkgebouw heel goed en kan over allerlei ervan vertellen, ook over de historie. Johan Tekelenburg is predikant van de gemeente. Hij kan vertellen over wat in de kerk gebeurt en wat de hervormde gemeente, die de kerk gebruikt, gelooft.

Bekijk de agenda van WestlandOntmoet voor meer activiteiten in de omgeving Westland.

Nationale Voorleesverhaal voorgelezen door de bibliotheek

Haarlemmermeer/online – Dit jaar komt bibliotheek Haarlemmermeer met het voorleesverhaal bij jou thuis. Medewerkers lezen het mooie verhaal van Kees van Kooten voor. Zo kun jij toch genieten van de Nationale Voorleeslunch, maar dan veilig vanuit jouw eigen huis, samen met de andere kijkers. De video is op 2 oktober om 12:15 uur te bekijken via het YouTube-kanaal van Bibliotheek Haarlemmermeer.

Informatiebijeenkomst over contact-op-afstand

Delft – In de ochtend zijn er in de commissiezaal van het stadhuis informatiebijeenkomsten over de Compaan-tablet en de telefooncirkel van Humanitas.

Bekijk het hele programma Week van de Ontmoeting Delft.

Zwaaien voor een glimlach

Castricum, Akersloot en Limmen – Wethouder Falgun Binnendijk zal op 30 september om 15.00 uur de eerste steen lanceren bij het medisch centrum in Limmen. In Limmen liggen in totaal 6 stenen, in Akersloot 8 en in Castricum 12. Iedereen wordt uitgenodigd om volgende week een route langs de stenen te lopen en mee te doen door naar elkaar te zwaaien, elkaar te groeten of een praatje te maken.

Wandelkaartjes zijn vanaf 25 september af te halen bij Welzijn Castricum en te downloaden via www.welzijncastricum.nl.

Voorbij Eenzaamheid

Eindhoven/online – BKSA Eindhoven organiseert een reflectieve meditatie door Nancy Froeling. Deze meditatie is online te volgen via Zoom.

Aanmelden voor deze of andere activiteiten kan via de website van BKSA Eindhoven.

Verhalenbundel

Online – In een online Verhalenbundel vertellen medewerkers en klanten van Incluzio verhalen over eenzaamheid. In deze Verhalenbundel ontdek je dat eenzaamheid soms dichterbij is dan je denkt, en waarom er nog steeds een taboe lijkt te bestaan rondom dit thema. De Verhalenbundel is een levend document, maandelijks signaleren onze medewerkers aanknopingspunten voor nieuwe verhalen. In de Week tegen Eenzaamheid 2019 is Incluzio gestart met de Verhalenbundel, in 2020 worden nieuwe verhalen toegevoegd. In de Week tegen Eenzaamheid wordt dagelijks online een verhaal gepubliceerd via de social media kanalen van Incluzio.

Expertmeeting – Signaleer eenzaamheid bij jongeren

Den Haag – Vergroot je kennis over eenzaamheid tijdens deze interactieve expertmeeting. Na de plenaire lezing is er tijd om in gesprek te gaan met jongeren die ervaring hebben met eenzaamheid. Na afloop van de bijeenkomst weet je beter hoe je jongeren kunt signaleren en hoe je met hen de eerste stap naar sociale redzaamheid kunt zetten.

Klik hier voor meer informatie.

Ansichtkaarten-actie Vier het Leven

Heerlen – Alle gasten van Vier het Leven in Heerlen krijgen een ansichtkaart deze week.