Door het hele land

5 oktober

Een greep uit de activiteiten van 5 oktober.

 

Workshop ‘Bloemen strijken’

Nederweert – Van 13:30 tot 15:00 uur organiseert Nederweert in de Pop Up Galerie een workshop bloemen strijken.

Bekijk alle activiteiten van de gemeente Nederweert in het Krantje tegen Eenzaamheid (pdf). Het programma is samengesteld met partners uit het werkveld. Dit zijn zowel zorg/welzijnspartners als vrijwilligers organisaties die zich iedere dag/week weer opnieuw inzetten voor de inwoners.

Muziek en dans bij Parkinson

Kampen – Bij muziek en dans bij Parkinson komen experts aan het woord die ervaring hebben met het geven van dans- en bewegingslessen aan mensen met Parkinson. Onderzoek wijst namelijk uit dat muziek en dans het menselijke bewegingsapparaat positief kunnen beïnvloeden. Ook zullen fysiotherapeuten, activiteitenbegeleiders uit de zorg, kunstdocenten van Quintus en Parkinsonpatiënten aanwezig zijn. Het doel van de bijeenkomst is het leggen van verbindingen tussen de verschillende expertises van mensen. Hoe kunnen we met elkaar, en wellicht ook vanuit Quintus, iets betekenen voor de mensen met Parkinson?

Op de website van Quintus Kampen is meer informatie over dit evenement te vinden.

Interactief theater over eenzaamheid 

Terheijden – In de gemeente Drimmelen wordt de Week tegen Eenzaamheid afgetrapt met een interactief theater over eenzaamheid in De Cour in Terheijden. In samenwerking met Omroep Drimmelen wordt deze theatervoorstelling gestreamd naar de Wijngaerd en Woonvizier in Made. Op dinsdag 6 oktober wordt de opgenomen voorstelling afgespeeld in de Huiskamer d’n Hartel in Terheijden. Zo kan iedereen meekijken en meedoen!

Voor meer informatie en aanmelding, bekijk de website.

Netwerkbijeenkomst ‘Wat kunnen we doen tegen eenzaamheid?’

Middelharnis – Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting ZIJN hebben de handen ineen geslagen om samen op zoek te gaan naar antwoorden op de vraag ‘Wat kunnen we doen tegen eenzaamheid?’

Bekijk de uitnodiging voor deze live bijeenkomst.

Workshop Tai Chi/Chi Kung

Utrecht – Tai Chi/Chi Kung is een innerlijke, meditatieve bewegingskunst die gezondheid en levensenergie bevordert. Een toonbeeld daarvan is de levenslustige 80-jarige Tai Chi docente Olga Feenstra. Iedereen kan de workshop volgen, jong of oud, rolstoel of rollator, iedereen kan door de instructies van Olga aan de balans tussen lichaam en geest werken. De bijeenkomsten duren één uur en daarna is er gelegenheid om gezellig na te kletsen.

Meer informatie en andere activiteiten zijn te vinden op de website van Zin in Utrecht.

Gedichtenwedstrijd

Hollands Kroon – Van 7 tot en met 21 september heeft Incluzio Hollands Kroon een gedichtenwedstrijd georganiseerd. Teksten die te maken hebben met eenzaamheid, je eenzaam voelen, of juist met erbij horen, elkaar betrekken, naar elkaar omzien. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden alle inzendingen gepubliceerd op www.incluzio.nl/gedichtenwedstrijd. Het winnende gedicht komt op een postkaart, de winnaar zelf ontvangt een spellenpakket.

Deze en andere activiteiten, ondersteund door de Hollands Kroonse Uitdaging, kun je vinden op de website.

Samenleesgroepen van de Culturele Apotheek

Amsterdam – In Amsterdamse bibliotheken, in Odensehuizen (inloophuizen voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie) in en om Amsterdam en in buurthuizen organiseert de Culturele Apotheek tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra veel samenleesgroepen. In kleine groepen wordt er gedurende een uur hardop een paar mooie teksten uit de wereldliteratuur (voor)gelezen. Vervolgens praten de deelnemers onder leiding van een leesbegeleider met elkaar over alles wat die teksten oproepen en reflecteren ze daar samen op. Na afloop praten ze na met een kopje koffie, thee of soep.

Bekijk waar jij aan kunt sluiten voor een voorleesgroep hier.

Muziek-route

Mierlo – Muziek verbindt als geen ander! Daarom kun je nu iemand opgeven voor een persoonlijke serenade aan de voordeur door Irma Martens en Erica Wessels. Op gepaste afstand zullen zij jouw dierbare toezingen met twee verschillende nummers. Heb jij zelf een speciaal lied in gedachten? Het is ook mogelijk om vooraf verzoeknummers door te geven. Er is een maximaal aantal personen mogelijk per middag.

Voor meer informatie, bekijk de website.

Verbonden in coronatijd, een netwerkbijeenkomst

Eindhoven/online – Eindhoven in Contact organiseert een netwerkbijeenkomst met het thema: Verbonden in coronatijd. Echt contact, het gevoel verbonden te zijn, blijkt zelfs in een tijd vol connectiviteit een waardevol geschenk. Eenzaamheidscijfers laten zien dat de nood aan verbinding hoog is. Met grote gevolgen voor onze lichamelijke en psychische gezondheid.

Bekijk www.eindhovenincontact.nl hoe jij je kunt aanmelden om hier (online) bij te zijn.

Huis-aan-huis actie

Appingedam – Op donderdag 1 oktober en maandag 5 oktober t/m donderdag 8 oktober zullen stagiaires en vrijwilligers de wijken in gaan met een kleine attentie voor verschillende inwoners van Appingedam.

Bekijk ook andere activiteiten in Appingedam in de flyer (pdf).

Inloopochtend voor weduwen en weduwnaars

Tilburg – Ben je net alleen komen te staan of blijf je het moeilijk houden met het verlies van je partner? Kom dan naar de inloopochtend. Er zitten vrijwilligers voor je klaar die een luisterend oor bieden en je kunnen voorzien van advies. Ook kun je er andere weduwen en weduwnaren ontmoeten. Met mensen praten die hetzelfde hebben meegemaakt als jij kunnen een grote steun zijn. Je hoeft je niet vooraf aan te melden voor inloopochtend.

Op de website www.t-helpt.nl vind je meer informatie over deze en andere activiteiten in Tilburg.

Online training Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid

Haarlemmermeer – Wat doet eenzaamheid met iemand en wat kun je doen? Signalen herkennen en het gesprek aangaan kunnen we allemaal leren. In deze online training gaat Meerwaarde hier dieper op in.

Geef je hier op en bekijk het hele Week-programma in Haarlemmermeer.