SAMENWERKING

Aanbod voor gemeenten

Voor gemeenten hebben verschillende organisaties en bedrijven uit de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid dit jaar speciale Week tegen Eenzaamheid-activiteiten of pr-mogelijkheden.  

Voor meer informatie en kosten (voor zover niet vermeld) kun je contact opnemen met de betreffende organisaties.

Heb je ook iets voor dit overzicht? Mail weektegeneenzaamheid@minvws.nl

Kant-en-klare actie ‘Steljevoor’

Voor de Week tegen Eenzaamheid hebben NS, ProRail, en O-bureau een bijzondere actie voor gemeenten ontwikkeld:
Steljevoor is een kant-en-klare actie waarmee je inwoners prikkelt om meer contact met elkaar te maken! Met slechts 6 weken voorbereidingstijd lanceer je Steljevoor al, net als de gemeenten Utrecht en Helmond eerder deden. Lees vooral hun ervaringen, de werkwijze en de kosten in dit plan (pdf)! Heb je interesse? Kijk ook hier en neem contact op met Rianne Engels van O-bureau via rianne.engels@o-bureau.nl / 030 – 230 80 20.

Bioscoopmiddag – minder eenzaamheid en meer verbinding

We maken enorme vooruitgang op het gebied van technologie, leefomstandigheden, onderwijs en gezondheidszorg. Toch raken we steeds meer geïsoleerd van elkaar. Hoe zijn we die verbinding met elkaar kwijtgeraakt? En wat kunnen we doen om meer gezondheid en welzijn te realiseren? Organiseer samen met Mijnbuurtje een online bioscoopmiddag voor maximaal 150 inwoners en professionals en kijk samen de fascinerende documentaire The Great Disconnect. Met aansluitend een hele bijzondere, ‘waarderende’ kennisworkshop met de andere kijkers en verbindingsexperts. Na afloop voelen deelnemers zich niet alleen meer verbonden, ook geeft het inspiratie voor de aanpak van eenzaamheid. Kijk op Mijnbuurtje.nl of neem contact op met Eric Hendriks via eric@mijnbuurtje.nl.

Bereik inwoners kosteloos via buurt-app

Nextdoor zoekt campagnepartners. De buurt-app verbindt door het hele land buren met elkaar en uit haar onderzoek blijkt dat 90% van de gebruikers graag wil bijdrage om eenzaamheid te verminderen. Alleen weet bijna 60% niet waar ze moeten beginnen. Nextdoor wil niet het wiel opnieuw uitvinden maar de verbindende factor zijn tussen buren en de (lokale) initiatieven. Graag gaat ze met gemeenten het gesprek aan om te kijken hoe jullie elkaar kunnen versterken in de Week tegen Eenzaamheid en buren in beweging kunnen brengen. Als gemeenten kun je in de Week tegen Eenzaamheid kosteloos gebruikmaken van een zogenaamde ‘organisatiepagina’. Download hier de presentatie die Michel Visser gaf op de Masterclass Week tegen Eenzaamheid van 3 juni jl. Kijk ook op go.nextdoor.com/agencynl of neem contact op met Michel via michel@nextdoor.com.

Eigen actiepagina of -platform om inwoners te verbinden

NLvoorelkaar verbindt mensen via een intelligent platform. Jaarlijks vinden meer dan 125.000 mensen een maatje of nieuwe vriendschap. Inwoners onderling én maatjesprojecten worden veilig gematcht op locatie en interesse. Speciaal voor Eén tegen Eenzaamheid-partners stelt NLvoorelkaar een eigen actiepagina of -platform beschikbaar om inwoners op zoek naar een maatje makkelijk, effectief, veilig en duurzaam te verbinden. Daarnaast kun je deelnemen aan de landelijke awareness campagne ‘Sam&’ die NLvoorelkaar tijdens de Week tegen Eenzaamheid houdt, afgesloten met een ‘connecting pubquiz’. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend contact opnemen met Anne van Roosmalen, via anne@nlvoorelkaar.nl.

Buren verbinden rond koken

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar d.m.v. het delen van maaltijden. In 2020 vonden 4.613 buurtgenoten elkaar op deze manier, met een kettingreactie van maatschappelijke effecten tot gevolg. Van 24 september tot en met 3 oktober wil Stichting Thuisgekookt via de ‘Kook voor je Buur 10daagse’ zoveel mogelijk Nederlanders enthousiasmeren een maaltijd met een buur te delen. De campagne wordt landelijk vormgegeven door mediabureau Universal Media en vooral ingezet in de focusgemeenten waar ze het hele jaar actief zijn: Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein, Haarlemmermeer en Delft. Daarnaast worden ze gesteund door commerciële sponsoren. Het is als gemeente mogelijk om in te stappen in deze campagne. Neem vrijblijvend contact op met Eva van Rossum, via eva@thuisgekookt.nl of lees meer in deze onepager (pdf).

Kaartje sturen: kleine moeite, groot gebaar!

Zet je gemeente op de kaart met Omapost. Voor de Week tegen Eenzaamheid heeft Omapost een aanbod voor gemeenten ontwikkeld waarmee inwoners (elkaar) makkelijk een kaartje kunnen sturen. Zo kunnen mensen laten weten dat ze aan iemand denken en houden ze contact. Binnen de eigen huisstijl van de gemeente kan er een aparte pagina worden opgezet. Omapost maakt het eenvoudig om via een digitale weg een papieren kaartje te sturen naar iedereen die daar blij van wordt. Van elk verstuurd kaartje tijdens de Week tegen Eenzaamheid gaat 25 cent naar Stichting Omapost, die zich inzet tegen de vereenzaming van ouderen. Een klein gebaar maakt een groot verschil! Neem vrijblijvend contact op met Rianne de Groot (rianne@omapost.nl) of lees hier meer (pdf).