SAMENWERKING

Aanbod voor gemeenten

Verschillende organisaties en bedrijven uit de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid hebben speciale Week tegen Eenzaamheid-activiteiten of pr-mogelijkheden. Ook in dit lijstje: tips van lokale coalities.

Voor meer informatie en kosten (voor zover niet vermeld) kun je contact opnemen met de betreffende organisaties.

Heb je ook iets voor dit overzicht? Mail weektegeneenzaamheid@minvws.nl

Door het hele land en ook bij jou?: Social Friday voor jongeren

Gemeenten, sociaal werk-organisaties en andere jeugdprofessionals kunnen zich gratis aansluiten bij de landelijke beweging Social Friday op vrijdagavond 29 september. Op meerdere locaties in Nederland worden leuke activiteiten georganiseerd voor jongeren die zich eenzaam voelen. In 2022 werd Social Friday in 50 gemeenten georganiseerd en namen er ruim 400 jongeren deel aan de activiteiten!

Hoe werkt het?

Op www.socialfriday.nl kun je je aanmelden. Na aanmelding ontvang je een activiteiten- en wervingstoolkit waarmee je de activiteit kunt organiseren en promoten binnen de gemeente. Ook wordt de activiteit aangekondigd op socialfriday.nl en kunnen jongeren zichzelf via die website gratis aanmelden.

Meer weten en aanmelden

Neem contact op met Myke van Asseldonk, Stichting Join Us, 06 – 33165167 of myke@join-us.nu

Een goed gesprek begint op een BuurtBankje

BuurtBankjes moedigt buurtbewoners aan om de stoep in de richten als ontmoetingsplaats voor de buurt. 80% van de mensen die de stoep als verlengstuk van hun huis gebruikt, heeft een sterkere band met hun buren, blijkt uit onderzoek van Stichting De Buurt. Hoe? Met het plaatsen van een BuurtBankje versterken buurtbewoners  de sociale cohesie in hun buurt, wordt eenzaamheid teruggedrongen en zorgen we dat er onverwachte ontmoetingen ontstaan. Daarnaast wordt op deze manier actief burgerschap gestimuleerd. BuurtBankjes is een netwerk van meer dan 1.700 gevelbankjes geplaatst door bewoners, die door de hele buurt gebruikt mogen worden.

BuurtBankjes in jouw gemeente?

Om De BuurtBankjes in jouw gemeente ook tot een succes te maken biedt Stichting De Buurt een BuurtBankjesPakket aan waarmee ze organisaties of gemeenten helpt sociale impact in buurten te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met britt@de-buurt.nl

Steljevoor-actie op het station: werk samen met NS

Steljevoor is een kant-en-klaar campagneconcept dat gemeenten kunnen inzetten, bijvoorbeeld tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Steljevoor is een initiatief van NS en ProRail. De campagne liep eerder onder meer in Assen, Helmond en Utrecht. Er zijn kosten aan verbonden voor begeleiding door een communicatiebureau en materialen. Kijk ook hier en neem contact op met Rianne Engels van O-bureau via rianne.engels@o-bureau.nl / 030 – 230 80 20.

Bekijk het aanbod (pdf)

Bijzondere groepsgesprekken met ouderen: speciaal aanbod voor Week

Voor € 495 excl. btw organiseert UP! tijdens de Week tegen Eenzaamheid een UP!-groepsgesprek binnen jouw gemeente. Deze vindt plaats onder begeleiding van een professionele gespreksleider.

Het gesprek gaat over het thema ‘Mijn ouderlijk huis’. Waar ben jij opgegroeid? Welke gezinsregels hebben jou beïnvloed? En wat voor voorouder ben jij voor de generaties na jou?

Het gesprek duurt 90 minuten en er is plaats voor 3 – 20 deelnemers (meer in overleg). Speciaal voor ouderen met een migratieachtergrond bieden wij ook gesprekken aan in zeven andere talen. De UP!-gesprekken zijn er voor alle ouderen: uit dorp en stad, praktisch en theoretisch opgeleid, met diverse culturele achtergrond en geaardheid. Iedereen is welkom en kan meedoen. Ook mensen met lichte dementie, zo leert de ervaring.

Een flyer, persbericht en magazines zitten bij het pakket inbegrepen.

Impact-onderzoek toont, aldus UP!, aan dat deelnemers aan de gesprekken zich gezien en gehoord voelen, zich weer onderdeel van een groep weten en minder het gevoel hebben er alleen voor te staan. Neem contact op met Öznur Acar (projectleider migrantenouderen) via oznur@upinnederland.nl / 06 25 59 47 32 of Margo Rijerkerk (projectleider gesprekken) via margo@upinnederland.nl / 06 34 02 90 01.

Bekijk het aanbod en de kosten

Nodig ouderen uit op de dansvloer

Gouwe Ouwe is een muzikale ontmoetingsactiviteit, ontwikkeld door Stichting De Tijdmachine. Gouwe Ouwe in jouw gemeente? Neem contact op met Tim Trooster via tim@stichtingdetijdmachine.nl of 0570-832 880 om alles te horen over mogelijkheden en kosten. Tim brengt je ook graag in contact met gemeenten die hun ervaringen met je delen. Lees over de ervaringen van gemeente Papendrecht met Gouwe Ouwe hier.

Meer informatie op www.gouweouwe.nl.

Lotgenotencontact voor mantelzorgers organiseren

Wil je in de Week tegen Eenzaamheid specifiek iets doen voor mantelzorgers? Stichting Mantelzorgelijk biedt mantelzorgers een afgeschermd en laagdrempelig online community-platform, ontwikkeld om eenzaamheid te verzachten en/of te voorkomen. Mantelzorgers kunnen er 24/7 contact maken met lotgenoten, advies vragen aan ervaringsdeskundigen, elkaar ondersteunen en hun kennis over mantelzorg vergroten en zodoende gevoelens van eenzaamheid (en overbelasting) verminderen. Kosten zijn €10 per jaar per mantelzorger. Ook is een gemeentelijke landingspagina mogelijk, met specifieke informatie over evenementen en regelingen vanuit de eigen gemeente. Denk aan respijtzorg, maar ook over de invulling van de Dag van de mantelzorg of de Week tegen Eenzaamheid. Hiervoor vraagt Mantelzorgelijk eenmalige bijdrage van €1.500 voor het ontwerp en de inrichting van de pagina en per jaar een bedrag van €0,25 per mantelzorger.

Meer informatie via Marjolijn Bruurs, Stichting Mantelzorgelijk (ANBI), marjolijn@mantelzorgelijk.nl of 06-23943402.

Theater om eenzaamheid bespreekbaar te maken

Voor de Week tegen Eenzaamheid 2023 heeft Platform Eenzaamheid Walcheren in haar programma een theateravond opgenomen: de voorstelling ‘1’. Een korte voorstelling over eenzaamheid mét nagesprek tussen publiek en makers waarin de verhalen loskomen. De theatermakers Oscar Kocken en Lucas de Waard hebben ‘1’ in vorig jaar gemaakt en gespeeld op onder meer Theaterfestival Boulevard, theaters  en voor zorg- en andere hulpverleners. Daar gaan ze nu mee door. Zie hier een video over de voorstelling en hier de inhoud van de voorstelling. De voorstelling duurt 30 minuten en kan zowel in theaterzaal als ‘unplugged’ op andere locaties worden gehouden. Kocken: “De voorstelling maakte veel los bij bezoekers, die na afloop onderling of met ons in gesprek gingen over wat zij eraan herkenden. Dat leidde tot veel mooie, eerlijke en kwetsbare gesprekken, precies zoals we hoopten.”

Meer informatie over kosten en mogelijkheden via info@oscarkocken.nl.

 

Bovenstaand aanbod wordt aangebonden door deelnemers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en anderen. Het ministerie van VWS draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van het aanbod.