Door heel Nederland

Aandacht voor eenzaamheid bij KRO-NCRV

KRO-NCRV is een van de partners in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. In haar programmering besteedt KRO-NCRV in de Week tegen Eenzaamheid daarom aandacht aan dit thema.

Zo heeft Brandpunt+ op 4 oktober een interview met de 2[6-jarige Pieter over de bijzondere vriendschap met zijn buurvrouw van 74. Pieter maakte hierover ook eerder een korte documentaire. En woensdag 28 september had Ruud de Wild in De Wild in de middag een gesprek met de organisator van een speciaal festival voor oma’s.

Ook hebben onze dj’s Gijs Staverman, Ron Kas en Wouter van der Goes video’s gemaakt over eenzaamheid hoe we als samenleving daar een antwoord op kunnen vinden. Deze video’s kun je vinden op de social media van de betreffende dj’s en die van KRO-NCRV (Instagram en YouTube).

Parken en bankjes voor ontmoeting

In de eerste aflevering (maandag 3 oktober) gaat Gijs in gesprek met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Als Rijksbouwmeester adviseert hij de overheid over de architectuur en stedelijke omgeving in ons land. Zo pleit hij voor meer parken, bankjes en openbare ruimtes in wijken zodat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten. Omdat Nederland behoorlijk op de schop gaat door de energietransitie én we een woningtekort hebben is dit volgens hem het uitgelezen moment om deze aanpassingen tegen eenzaamheid ook meteen mee te nemen.

Ouderen en jongeren wonen door elkaar

In de tweede aflevering (woensdag 4 oktober) gaat Ron gaat bij zijn zoon Koen op bezoek. Koen woont sinds kort in Liv Inn, een gloednieuwe woongroep in Hilversum waar ouderen en jongeren door elkaar wonen om op die manier mensen met elkaar in verbinding te brengen. Hier ontmoet hij medebewoner Hans die sinds hij in Liv Inn woont weer helemaal is opgebloeid na lang eenzaam te zijn geweest.

Wouter in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen

In de derde aflevering (donderdag 6 oktober) gaat Wouter langs bij de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen. Van Ooijen zet zich al langere tijd in om eenzaamheid in ons land te bestrijden. Dit komt doordat hij in zijn eigen omgeving meerdere mensen heeft meegemaakt die eenzaam waren. Hierdoor gaat het onderwerp hem aan het hart en vind hij het belangrijk dat hier aandacht aan wordt geschonken.

Meer programma’s over ontmoeting en contact? Kijk bij NPO-Start