Hele week

Deel een tompoes

De gemeente West Betuwe organiseert in de Week tegen Eenzaamheid een ‘tompoezen actie’. In dorpshuizen kunnen inwoners van de gemeente een tompoes komen eten. De bedoeling is dat mensen één persoon uitnodigen waarvan hij of zij denkt dat diegene wel wat extra aandacht kan gebruiken. Samen kunnen ze dan een tompoes met elkaar eten.

Gemeente West Betuwe

Susanne Papen is beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente West Betuwe. Ze geeft aan dat ze als gemeente nog veel meer het thema eenzaamheid aan de slag willen gaan. “In het kader van de pandemie is het duidelijker geworden dat eenzaamheid echt een thema is waar veel meer aandacht voor moet zijn. Je ziet elke dag berichten over jongeren die het lastig hebben, zich somber voelen. Om die reden hebben we het bij ons nog eens bovenaan de agenda gezet.”

Coalitie vormen

“Er gebeurt al veel in de 26 dorpen en kernen van onze gemeente, al weten we niet van elkaar wat er precies bij de ander gebeurt. De kennis en expertise die we binnen onze gemeente hebben, willen we zo goed mogelijk inzetten. Op 5 oktober, in de Week tegen Eenzaamheid, organiseren we een startconferentie. Een conferentie met als doel om een coalitie te vormen met een aantal partijen om gezamenlijk eenzaamheid aan te pakken.”

Week tegen Eenzaamheid

“De conferentie is een belangrijke activiteit in de Week tegen Eenzaamheid. Maar met alleen praten kom je er niet. Gewoon simpel een tompoes met iemand delen kan al een verschil maken. Een verschil tussen je wel of niet gezien voelen. Een verschil tussen somber of ontspannen zijn.”