Hele week

Eenzaamheid-lied Rotterdamse zangeres Catalijne

De Rotterdamse zangeres Catalijne heeft voor de Week tegen Eenzaamheid een speciaal lied uitgebracht: ’t Regent. Hiermee omarmt ze de heersende eenzaamheidsgevoelens die leven en schijnt de zangeres haar licht op de, volgens haar, enige echte oplossing: contact.catalijne beeld

Voor het lied ‘t Regent werd Catalijne geïnspireerd door haar eigen eenzaamheidsgevoelens. Als dorpsmeisje verhuisd naar de grote stad vond ze jarenlang geen diepgaande aansluiting. Ze besloot daarom eind 2019 vrijwilligerswerk te gaan doen bij het Rotterdamse UVV, een stichting die ouderen koppelt aan bezoekmaatjes.

Zo kwam ze terecht bij Wim (92, alleenstaand) die door fysieke beperkingen gebonden is veel thuis te zijn. Door zijn ogen beleefde ze hoe het is om ouder te zijn  en “elke dag maar te wachten en te wachten en te wachten, totdat misschien iemand eens langskomt”, zoals Wim dat zegt.

Eenzaamheid treft iedereen

Haar bezoeken aan hem maakten haar ontvankelijk voor anderen met eenzaamheidsgevoelens. Catalijne: “Het is sindsdien hartverscheurend een alleenstaande oudere persoon wandelend op straat te zien. Je wéét gewoon hoeveel moeite het ze kost hun boodschappen te doen en misschien nog meer, om vaak weer naar een leeg huis terug te keren. Dan huilt mijn hart. Ik zie ook zoveel anderen -jong, oud, rijk en arm- over straat lopen met een zwaar gemoed…”

Sindsdien maakt Catalijne zich “hart” om meer bewustzijn te creëren rondom het woord ‘contact’.

Het lied

Het lied ’t Regent ontstond als vanzelf, vertelt ze: “Ik moest er iets mee. Hoe ik eenzaamheid heb ervaren en de verhalen die ik ben tegengekomen treft iedereen. En de oplossing, ‘contact’, is zo simpel… Muziek, tekst en beeld zijn een krachtig middel om te inspireren.”

“En hoe je

Nu met een ander dan

Weer op je eigen benen staat”

Contact maakt gelukkig

“Door middel van het lied hoop ik anderen te inspireren”, zegt Catalijne. “Eenzaamheid kent zoveel oorzaken en nuances. Zoals zovelen ben ik zelf ook geneigd om in mijn eigen ‘gevoelsbubbel’ over straat te lopen. Dan mis je zoveel! Elk stukje contact, een spontane glimlach, oogopslag of ‘gedag’ tegen een ander kan je zo’n fijn gevoel geven. Hoe meer je naar een ander omkijkt hoe meer geluk je zelf ook ervaart. Ik gun die ontdekking iedereen. Daarom zou ik ook iedereen aanraden bijvoorbeeld ‘bezoekmaatje’ te worden, want het maakt een ander oprecht blij en het zet je eigen leven in positief perspectief.”

Benieuwd naar het lied? Dat vind je op catalijne.com/tregent