28 september

UITNODIGING: landelijk Openingsevent Week tegen Eenzaamheid 2022

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nodigt je in het kader van actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van harte uit voor de landelijke opening van de Week tegen Eenzaamheid 2022.

  • Woensdag 28 september 2022
  • Programma van 15.30 tot 20.00 uur
  • Amare, Den Haag
  • Kennis en inspiratie voor wie in beleid of praktijk te maken heeft met het thema eenzaamheid

Graag geven we samen met jou het startschot van de Week tegen Eenzaamheid. Het belooft een levendige editie te worden met muziek, cultuur en kennis uit praktijk en wetenschap.

Eenzaamheid bespreekbaar

Het Openingsevent begint met een sessie waarin we dieper ingaan op schaamte: één van de belangrijkste drempels voor mensen die zich eenzaam voelen om erover te praten. Welke gedachten creëren een gevoel van schaamte? Hoe zijn die gedachten te doorbreken? Andreas Wismeijer (psycholoog, docent Universiteit Tilburg) doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar geheimen en schaamte. Hij geeft handvatten mee om het gevoel te overwinnen en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Van Tineke Fokkema (Bijzonder hoogleraar Ageing, Families and Migration en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid) hoor je over culturele verschillen in de relatie tussen schaamte en eenzaamheid. Lucía Lameiro Garcia deelt haar inzichten als coördinator van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.

Muziek komt van Het Danspaleis en acteur Kees van Loenen neemt u mee in het verhaal van iemand die zich eenzaam voelt.

Na de pauze werken we toe naar de opening van de Week met onder meer staatssecretaris Maarten van Ooijen. Maar eerst gaan we dieper in op triggers: welke knop moet er omgaan om over eenzaamheid te praten? Hoe prikkel je de verbeelding en plaats je eenzaamheid in een andere context, zodat een natuurlijk gesprek ontstaat? Filosoof en psychiater Damiaan Denys geeft een keynote. Leden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en gemeenten inspireren je met voorbeelden uit de praktijk. Onder wie Marianne Splint (directeur Kunsthal Rotterdam) die laat zien hoe de Kunsthal vanuit de verbindende kracht van kunst bijdraagt aan het stimuleren van ontmoetingen. Het event staat onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong (presentator BNR Nieuwsradio).

Doelgroep

Het Openingsevent biedt kennis, inspiratie en netwerkmogelijkheden voor iedereen die in werk of activiteiten te maken heeft met het thema eenzaamheid. Zoals vertegenwoordigers van landelijke organisaties en bedrijven, projectleiders van lokale coalities tegen eenzaamheid, vrijwilligers, professionals, sociaal ondernemers, ervaringsdeskundigen, wethouders, en beleidsmedewerkers.

Inschrijven

Graag begroeten we je op 28 september. Inschrijven kan eenvoudig via de registratiewebsite. Doe het op tijd, er zijn 500 plekken beschikbaar. Vol = vol.

Programma

14.30 uur: Inloop

15.30 uur: Start Openingsevent: eenzaamheid bespreekbaar

16:35 uur: Pauze

17.00 uur: Keynote speaker en opening van de Week tegen Eenzaamheid

18.00 uur: Netwerken & walking dinner

20:00 uur: Einde

Wethoudersbijeenkomst

Naast het Openingsevent vindt een wethoudersbijeenkomst plaats. Wethouders ontvangen hiervoor een uitnodiging. Aanmelden loopt via hetzelfde inschrijfformulier.

Inschrijfknop

Praktische informatie

Het event is in Amare, Spuiplein 150, 2511 DG, Den Haag. Lees over de bereikbaarheid van Amare.

In de week van het event ontvang je per mail alle laatste informatie voor je deelname.

Vragen of opmerkingen? Mail het programmateam op weektegeneenzaamheid@minvws.nl

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de Week tegen Eenzaamheid? Abonneer je op de nieuwsbrief door een mail te sturen naar eenzaamheid@minvws.nl o.v.v. ‘Abonneren nieuwsflits’.