Meerdere plaatsen

Partou en Felini Foundation brengen jong en oud samen

Op honderd bso-locaties van Partou gaan de kinderen in de Week tegen Eenzaamheid aan de slag om een fleurig bloemstukje te maken dat ze aan een oudere cadeau kunnen doen.

De ouderen van het verzorgingstehuis in de buurt, de oudere buurman in de straat of gewoon eigen opa’s en oma’s: allemaal kunnen ze wel wat gezelschap gebruiken. Daarom nam de Felini Foundation, een stichting die generaties verbindt, contact met Partou op om tijdens de Week tegen Eenzaamheid samen iets leuks te organiseren: we gaan bloemstukjes maken!

Verschillende Nederlandse en buitenlandse bloemenkwekers ondersteunen dit initiatief door het gratis ter beschikking stellen van de bloemen en (duurzame!) materialen.

Generaties verbinden

“Generaties kunnen veel van elkaar leren”, zegt Charles Lansdorp van de Felini Foundation. “De oudere generatie heeft kennis en ervaring en kan mooie verhalen vertellen, de jongere generatie daarentegen brengt leven in de brouwerij.”

Partou heeft als missie om generaties verder te brengen, dus deze samenwerking sluit daar perfect op aan.

Bloemen

“Kinderen vinden het geweldig om iets te maken en ouderen worden heel blij van bloemen, zeker als het bloemstuk gemaakt is door een kind. De bloemenworkshops die wij organiseren voor jong en oud zijn dan ook altijd een groot succes”, aldus Charles.

Floriade

De bewoners van woonzorggroep Flora, gevestigd op de Floriade in Almere, hebben de primeur. Als voorproefje van de Week tegen Eenzaamheid kregen zij al voor de Week tegen Eenzaamheid bezoek van bso Partou Klipgriend in Almere. Met geconcentreerde koppies gingen de kinderen aan de slag om er samen iets moois van te maken. “Je ziet die gezichtjes zo glunderen”, zegt mevrouw Liebrand (85). “Het is heel gezellig dat ze er zijn.”

De ongedwongen en ontwapenende interactie tussen jong en oud is heerlijk om te zien én horen. “Vindt u het een beetje leuk hier?” vraagt Esmee (9). “En wilt u nog een bloem erbij? Het ziet er mooi uit wat u maakt.”

Het eindresultaat is prachtig, alle bloemstukjes zijn goed gelukt en mogen met de bewoners mee om hun kamers op te fleuren. Ook de begeleiders van woongroep Flora zijn te spreken over het bezoek van de kinderen, omdat het de ouderen zichtbaar goed heeft gedaan.

Benieuwd hoe dit bezoek is geweest, bekijk hier het filmpje.

Hele jaar door

Het hele jaar door organiseert Partou activiteiten rondom het thema eenzaamheid.  Je leest er mee over op www.partou.nl/jong-en-oud.

Felini Foundation en Partou zijn deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.