Hele week

Samen soepen in Sint Anthonis

Welzijnsorganisatie Sociom, woningcorporatie Mooiland en de gemeente Sint Anthonis organiseren ‘Samen Soepen’. Samen Soepen is een landelijk concept waarbij deelnemers alleen een soepkom en een lepel mee hoeven te nemen. In de zeven kerkdorpen van de gemeente Sint Anthonis kunnen mensen op diverse plekken, samen pompoensoep eten.

Sociom en de gemeente staan voor een samenleving waarin iedereen meedoet. Juist in de Week tegen Eenzaamheid wil de organisatie dan ook mensen met elkaar verbinden.

Wethouder Rob Poel van de gemeente Sint Anthonis beaamt dat verbinding een belangrijke factor is. “Eenzaamheid binnen onze gemeente is een belangrijk thema. Samen soepen is een laagdrempelige en leuke manier om mensen kennis met elkaar te laten maken én aan elkaar te verbinden. Zo werken we samen aan een vitale lokale samenleving waarin iedereen mee kan doen. Het enige dat je deze week nodig hebt is een lepel en soepkom.”

Sociaal werker Caroline Hoogeveen is blij om dit jaar weer wat te kunnen organiseren. “Vorig jaar wilden we ook het Samen Soepen organiseren, maar toen kon het niet doorgaan vanwege corona. Dit jaar kan het wel, ook al moet je nog steeds rekening houden met bepaalde regels.”

Hele huis vol pompoenen

Caroline: “We hebben ervoor gekozen om overal pompoensoep uit te delen. In het voorjaar zijn we al gestart met het planten van de zaadjes van de pompoenen. Inmiddels ligt mijn hele garage vol pompoenen die gekweekt zijn door een enthousiaste burger. En dankzij de hulp van vele vrijwilligers wordt hier straks een heerlijke soep van gemaakt.” Waar hopelijk honderden mensen van kunnen genieten.

Week tegen Eenzaamheid

“Samen Soepen in de Week tegen Eenzaamheid is een bewuste keuze. Eten is fijn om samen te doen, je ontmoet mensen in een ongedwongen sfeer waardoor de eerste drempel is weggenomen. We hopen juist ook mensen te bereiken die anders niet zo snel hun huis uit zouden gaan. Vanmiddag was ik nog bij een mevrouw die niet van plan was om naar het Samen Soepen te gaan. Toen ik naar de reden vroeg, gaf ze aan dat ze niet alleen wilde gaan. Even een belletje naar een vrijwilliger die haar op komt halen, was net wat ze nodig had. Nu gaat ze gelukkig wel, daar doe je het toch allemaal voor?”, aldus Caroline van Sociom.