Meerdere plaatsen

Social Friday: Een avondje plezier met andere jongeren

Social Friday is een landelijke beweging die jongeren die zich eenzaam voelen met elkaar in contact wil brengen. Op vrijdag 30 september – tijdens de Week tegen Eenzaamheid – vinden verschillende activiteiten plaats voor jongeren om een avond plezier te hebben met anderen en een sociale boost te krijgen.

“Met je vrienden op vakantie gaan of je verjaardag vieren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen!”, zegt Jolanda van Gerwe, de oprichtster van stichting Join Us. “In Nederland zijn er meer dan 200.000 jongeren met eenzaamheidsgevoelens. Ze hebben een duwtje in de rug nodig om op sociaal vlak weer beter in hun vel te zitten.” Dat is precies wat Social Friday biedt aan jongeren tussen de 12 en 30 jaar: een gezellige avond met andere jongeren die óók dat zetje nodig hebben.

Taboe op eenzaamheid doorbreken

Sociaal werkers, jongerencoaches, onderwijsprofessionals en anderen die professioneel met jongeren werken, kunnen op 30 september een Social Friday-avond organiseren. Dat kan in de vorm van een PubQuiz, Crazy88, Escape room of Art games. Na je aanmelding krijg je van de organisatie van Social Friday alle benodigdheden om de avond goed neer te zetten.

“Op deze manier willen we zoveel mogelijk jongeren bereiken en het taboe dat op eenzaamheid rust doorbreken”, aldus Van Gerwe. “De afgelopen jaren hebben we veel positieve reacties van jongeren ontvangen. Tijdens zo’n avond ontdekken ze dat andere jongeren ook angsten en onzekerheden hebben. Het sterkt ze in hun zelfvertrouwen en geeft ze het gevoel niet de enige te zijn.”

Week tegen Eenzaamheid

Social Friday is onderdeel van de Week Tegen Eenzaamheid, dé week in het jaar waarop wij gezamenlijk de eenzaamheid bestrijden. De landelijke beweging wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Stichting Join Us. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Social Friday.