Actie

Steljevoor: een lokale campagne om wat meer oog voor elkaar te hebben

Steljevoor is een kant-en-klaar campagneconcept dat gemeenten kunnen inzetten tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Wil je het doen voor de Week? Neem dan uiterlijk eerste week september contact op en de voorbereidingen zijn haalbaar.  

Steljevoor is een initiatief van NS en ProRail (deelnemers in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid), ontwikkeld door communicatiebureau O-utrecht. Het is uitgevoerd in Helmond en Utrecht en nu is het concept beschikbaar voor andere gemeenten. Er zijn kosten aan verbonden voor materialen en begeleiding van de uitvoering.

Stel je voor

Ken je dat? Soms lijkt iedereen om je heen wel met zichzelf bezig. Op z’n telefoon, of in z’n eigen gedachten. Terwijl een ‘hallo’ van een wildvreemde je al een beter gevoel geeft. Je knapt ervan op. En dat is fijn als je niet zo lekker in je vel zit of eenzaam voelt.

Steljevoor is een campagne die meer persoonlijk contact aanmoedigt. Van een simpele groet tot small talk. De campagne is al in Utrecht en Helmond uitgevoerd. Het idee is simpel: we delen twee kopjes koffie uit. Eén voor jou en één die je weg moet geven aan een vreemde. Dan moet je wel contact maken. En dat kan het verschil maken. Juist voor mensen die zich eenzaam voelen of rondlopen met depressieve of zelfs suïcidale gedachten.

Het doel

1: contact maken

Mensen stimuleren om elkaar gedag te zeggen of zelfs een kort praatje te maken.

2: bewustwording creëren

Mensen bewust maken dat aandacht voor een ander het verschil kan maken. En dat het voor sommige mensen zelfs hét verschil kan maken…

3: perspectief bieden

Verdieping naar de onderliggende problematiek: depressieve en suïcidale mensen die we kunnen helpen door handelingsperspectief mee te geven. We willen dat zoveel mogelijk partijen de campagne kunnen omarmen.

Week Tegen de Eenzaamheid

Van 1 tot en met 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Een mooi moment om lokaal aandacht te vragen voor eenzaamheid. Deze actie kan er een goed middel voor zijn. Op het station, op scholen, bij bedrijven, in de trein en natuurlijk online. Want iedereen kan wel een beetje aandacht gebruiken!

Steljevoor in jouw gemeente

Meedoen is eenvoudig met deze kant-en-klare campagne. Iedereen die de Steljevoor campagne wil voeren, kan gebruik maken van een compleet pakket van middelen en toolkits die alleen nog gepersonaliseerd hoeft te worden per gemeente. Wil je de campagne op een ander moment voeren waarin eenzaamheid een relevant onderwerp is, ook dat kan.

Meer informatie