Hele week

Stichting Nabestaandenzorg met groot hart op pad

Stichting Nabestaandenzorg gaat in de Week tegen Eenzaamheid op informele ontmoetingsplekken in Haarlem het gesprek aan met mensen over de uitdagingen in het leven. Het project heeft de naam Hartenwens, wat betrekking heeft op een groot hart waar wensen op geplakt kunnen worden. Het hart is een prikkel voor mensen. Een prikkel om hun hart te luchten en een prikkel om een wens te doen. Je hart luchten geeft ruimte voor nieuwe wensen.

Linda Frank is de oprichtster van Stichting Nabestaandenzorg. Zij merkte op dat mensen die een dierbare verliezen vroeger werden opgevangen door de kerkgemeenschap, maar nu in een gat vallen. “Mensen die 40 jaar samen met iemand hebben geleefd, weten niet waar ze het moeten zoeken wanneer ze hun maatje verliezen. Het beste medicijn is dan het delen van je verhaal met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Delen is vaak helen. De vraag is waar je een lotgenoot vindt.

Daarom heb ik de stichting opgericht, om die plekken te creëren. Een plek waar mensen terecht kunnen, waar zij gehoor vinden, ondersteund en begeleid kunnen worden, zowel 1-op-1 als in groepsverband. Waar zij kunnen reflecteren, ervaringen delen en ook de zin in het leven weer terug kunnen vinden. Op de manier die het beste bij hen past. Een plek die gemakkelijk gevonden kan worden en laagdrempelig is.”

Grote stap

“Voor veel mensen is het een grote stap om naar ons te komen. Praten over gemis is niet makkelijk. Veel mensen hebben onze folder naast de telefoon liggen met de gedachte ons te bellen. Fysiek een ontmoetingsplek opzoeken is dan nog spannender. Die spanning is vaak op het begin ook voelbaar, maar proberen we meteen weg te nemen door een warm welkom. Dat moment van welkom is echt belangrijk voor ons.”

Week tegen Eenzaamheid

“In de Week tegen Eenzaamheid hebben we het grote hart bij ons om de spanning weg te halen. Mensen komen op ons af. Dan ontstaat een gesprek. Wat speelt er in uw leven? Kan het zijn dat u ergens behoefte aan heeft? Uit het gesprek komt een wens voort. Vrijwilligers van BUUV, een buurtplatform voor en door bewoners, gaan vervolgens met de wensen aan de slag. Hartenwens heeft tijdens de Week tegen Eenzaamheid ook een signalerende functie en staat in nauw contact met andere organisaties en het sociale wijkteam.”