Den Haag, 4 oktober 2019

VriendenLoterij en Ouderenfonds samen in actie

De VriendenLoterij en het Ouderenfonds komen samen in actie om de drempels voor ouderen weg te nemen en zoveel mogelijk ouderen aan wekelijks sociaal contact te helpen. Iedereen die tot en met 31 oktober mee gaat spelen, helpt per lot één oudere aan wekelijks contact.

Met een bel-, schrijf- of breimaatje, door een teamsport te beoefenen of samen op pad te gaan hopen ze voor vele ouderen de eenzaamheid te doorbreken.

Wat willen ouderen het liefst?

In een enquête van het Nationaal Ouderenfonds onder meer dan vijfhonderd ouderen antwoordt de helft van de panelleden op de vraag welke activiteit men nu niet (meer) doet, maar wel leuk zouden vinden, dat zij het liefst activiteiten met anderen willen doen. Ook valt op dat creatief bezig zijn en iets nieuws leren hoog op de lijst staan.

Meest genoemde activiteit:

  • Uit eten of koffie drinken met anderen
  • Culturele activiteiten (museum, voorstelling)
  • Iets nieuws leren
  • Creatief bezig zijn, alleen of met anderen
  • Vrijwilligerswerk
  • Sport en spel

Tip

Het ouderenpanel geeft zelf als tip om contact te zoeken met anderen, bezig te blijven, vrijwilligerswerk te doen en positief in het leven te staan. De ouderen willen dus wel, maar moeten soms geholpen worden de eerste stap te zetten.

Ouderenfonds en Vriendenloterij samen in actie

Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds: “Eén op de twee ouderen voelt zich eenzaam, dat is veel te veel. Gelukkig dragen wij met veel van onze initiatieven al bij aan de behoeften van eenzame ouderen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ook de actie ‘Samen winnen we het van eenzaamheid’, met de VriendenLoterij zal hieraan bijdragen.”

Zie ook

Meer informatie over de landelijke actie is te vinden op vriendenloterij.nl/ouderenfonds