Leeuwarden

Wandelen langs Sprekende Stenen in Leeuwarden

Sprekende stenen is een literatuurproject over eenzaamheid. In het centrum van Leeuwarden wandel je langs stenen waar je via een QR-code naar verhalen over eenzaamheid kunt luisteren.

Hoe ruikt, klinkt en voelt eenzaamheid? Sprekende stenen wil met verhalen eenzaamheid zintuigelijk en daarmee invoelbaar maken. Vijf schrijvers zijn in gesprek geweest met mensen die door verschillende oorzaken in aanraking zijn gekomen met eenzaamheid. Dat heeft een aantal innemende verhalen opgeleverd. Deze kun je beluisteren in het centrum van Leeuwarden, tussen de mensen in, want eenzaamheid hoort namelijk bij de mens, bij mens-zijn.

eenzamens

even van mens tot mens

ik herken het als gesloten zijn
in je gewonde zelf, zeer stil

schreeuw je de muren tot keerpunt

mens, sprekend echodier, het liefst
hoor je jezelf in de stem van een ander

het liefst

Dichter: Sytse Jansma 

Online plattegrond

Met je mobiele telefoon ontdek je via een online plattegrond waar de verhalen te vinden zijn. Zo wandel je een route tussen acht sprekende stenen (gevelstenen) en een ontmoetingsbank. Door de QR-code bij de stenen te scannen, laat je ze spreken.

Sprekende Stenen maakt deel uit van het programma Over de drempel van de gemeente Leeuwarden en is samen met Leeuwarden UNESCO City of Literature ontwikkeld. De deelnemende schrijvers zijn: Remco Kuiper, Gemale Bofunda, Nicole van den Berg, Raymond Muller en Sytse Jansma. Kunstenaar Ineke van der Blom heeft zowel de stenen als de ontmoetingsbank gemaakt.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van Leeuwarden City of Literature. En bekijk het filmpje over de Sprekende Stenen.