Hele week

Zeister seniorenorganisaties zetten vrijwilligers in het zonnetje

In Zeist organiseren de Algemene seniorenvereniging Zeist, KBO-PCOB Zeist en de Marokkaanse ouderen in de Week tegen Eenzaamheid mooie en inhoudelijke activiteiten. In totaal verwachten de ouderenorganisaties 2.000 mensen te bereiken. En niet alleen ouderen, maar ook vrijwilligers staan centraal.

Belang van vrijwilligers

Lia van Dijk is voorzitter van de Algemene Seniorenvereniging Zeist. Ze kijkt enorm uit naar de activiteiten. “Dit jaar staan niet alleen de ouderen bij ons centraal, maar juist ook de vrijwilligers. We kennen in Zeist het 75+ huisbezoekproject, waarbij ouderen een huisbezoek krijgen van een vrijwilliger. Daarvoor zijn er 120 vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn goud waard en verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Dat gaan we dan ook doen in de Week tegen Eenzaamheid.”

Enorme variatie aan activiteiten

Naast het moment voor de vrijwilligers organiseren de ouderenorganisaties tal van andere activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid. In de wijkinloophuizen wordt afgetrapt met Samen Soepen, waarbij buurtgenoten met elkaar een kopje soep eten bij een toneelvoorstelling. Daarnaast kunnen ouderen meedoen met een vrije inlooples aquagym, een verwensessie nagellakken of ze kunnen gezellig een taartje komen eten van de Taartenfabriek.

Iets opsteken

Lia vindt het belangrijk dat de activiteiten voor ouderen niet ophouden bij de Week tegen Eenzaamheid en daar is een programma met workshops op gericht. “Wij willen tijdens de Week tegen Eenzaamheid mensen aan het denken zetten. Daarom organiseren we verschillende workshops. Bijvoorbeeld een workshop over hoe seniorvriendelijk je wijk is. Of een workshop die gericht is op hulp bij het gebruik van een iPad. Op 6 oktober vindt een lezing plaats via Zoom, over de rol van een geestelijk verzorger voor eenzame mensen. Zo proberen we op allerlei manieren het gesprek aan te gaan met mensen. En mensen iets mee te geven wat ook bruikbaar is na de week van alle activiteiten.”

Stil van

Lia: “Ons hoofddoel is om ouderen te bereiken die we normaal niet bereiken. Ik ben trots op wat we allemaal op de agenda hebben staan. De gemeente speelt daar een belangrijke rol in. Soms mopperen we wel wat er allemaal niet goed gaat in de wereld, maar als ik dit dan zie, dan word ik daar wel stil van.”

Meer informatie

Activiteiten Meedoen in Zeist