Den Bosch

Den Bosch pakt eenzaamheid aan met sport

Sport speelt een belangrijk rol bij de aanpak van eenzaamheid in ‘s-Hertogenbosch. “We willen inwoners met dezelfde interesses bij elkaar brengen. Het is dan gemakkelijker om contact te leggen”, licht beleidsmedewerker Marga de Leeuw toe. Sportverenigingen stimuleren deze ontmoetingen. Ook in tijden van corona.


Sport en beweging is gezond. En niet alleen dat, het kan ook een geweldige rol spelen in de aanpak van eenzaamheid. Op een sportmiddag voor ouderen in Schijndel vertellen Johan Annema (Oldstars van het Nationaal Ouderenfonds) en lokale initiatiefnemer Wim hoe dat werkt. Beleidsmedewerker Marga de Leeuw vertelt over de koppeling die gemeente Den Bosch maakt met sport en bewegen. Esmee Doets van het Kenniscentrum Sport en Bewegen deelt inzichten vanuit de wetenschap (20-9-2021).

Om ontmoetingen in ‘s-Hertogenbosch te stimuleren, werkt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties, organisaties in de cultuur- en sportsector, en het bedrijfsleven. Marga: “Voor corona zochten sportverenigingen al naar mogelijkheden om eenzame Bosschenaren te bereiken. FC Den Bosch bedacht bijvoorbeeld Walking Football voor ouderen die nog wel willen voetballen, maar die het geen 90 minuten meer kunnen volhouden. Deze Old Stars drinken na de training samen een kopje koffie en maken een praatje.” Meerdere sportverenigingen zijn hier enthousiast over en willen dit na corona ook gaan organiseren. “Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling. Mensen met een gedeelde hobby of interesse komen zo gemakkelijk met elkaar in contact.”

Nu met corona moeten we op zoek naar alternatieven. Daar bieden onze buurtsportcoaches uitkomst.

Van het balkon naar de tennisclub

Marga vervolgt: “Nu met corona moeten we op zoek naar alternatieven. Daar bieden onze buurtsportcoaches uitkomst. Zij geven online beweeglessen en balkonbeweeglessen. Zo gaven ze vlak voor kerst voor de bewoners van negen flats beweeginstructies op kerstmuziek. Bewoners konden op hun balkon meedoen. Dat werd erg gewaardeerd. Op één plek is zelfs de tennisvereniging enthousiast geworden. De Schutskamp wil proberen bewoners te verleiden om ze van hun balkon, naar het grasveld voor de flat, naar de tennis te krijgen. Een mooi initiatief, want het is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van bewoners. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, kunnen ze van start.”

Onderdeel blijven van culturele stadsleven

De gemeente ‘s-Hertogenbosch neemt ook deel aan het actieonderzoek ‘Lang Leve…!’. Hierbij zijn ook de Academie voor Beeldvorming, culturele instellingen, zorginstellingen, welzijnswerkers en senioreninitiatieven betrokken. De centrale vraag van dit onderzoek is: hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk onderdeel blijven van het culturele leven in de stad? “In deze tijd is dit extra lastig, maar in 2020 hebben we de bewoners van de wijken West en Zuid toch coronaproof kunst en cultuur kunnen brengen.”

We hebben in 2020 de bewoners van de wijken West en Zuid toch coronaproof kunst en cultuur kunnen brengen.

Elkaar weer fysiek ontmoeten

Marga besluit: “We merken goed dat onze inspanningen werken. Bij de balkonbeweegsessies waren zo’n 120 bewoners, FC Den Bosch Old Stars is een stabiele club van ongeveer 15 personen, ‘Lang Leve…!’ wordt goed ontvangen in de wijken, en veel sportverenigingen tonen interesse en willen meewerken. Dat is prettig om te merken, want we hebben nog volop plannen en ideeën. In 2022 vindt in Den Bosch bijvoorbeeld het EK Jeu des Boules plaats. Op alle baantjes in de stad kunnen we competities houden en laagdrempelig buurtbewoners betrekken. Maar eerst gaan we, zo gauw als het weer kan, elkaar fysiek ontmoeten.”