Werkbezoek

In gesprek met maatschappelijke initiatieven

“Prachtige initiatieven die van onderop hele mooie dingen organiseren, voor mensen die anders in een isolement thuiszitten. Daardoor voelen zij zich ook weer van waarde, dat ze betekenisvol kunnen zijn in hun eigen buurt, hun eigen netwerk. Echt heel mooi.” Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sprak 7 december 2023 in het Rotterdamse buurthuis Dona Daria vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en het Oranje Fonds.

*Rustige muziek* Beeldtekst: Eén tegen eenzaamheid stimuleert meer maatschappelijk initiatief tegen eenzaamheid, o.a. via het programma ‘Verminderen Eenzaamheid’ in samenwerking met het Oranje Fonds. Marlou Pijnappel – Oranje Fonds: Het Oranje Fonds versterkt de organisaties die eenzaamheid verminderen. Dat doen wij door financiering, maar ook door kennisdeling te stimuleren. Wat wij belangrijk vinden, is dat het Oranje Fonds langetermijn betrokken is bij deze initiatieven, want zij voorkomen erger. De preventie van een vraagstuk als eenzaamheid is ontzettend belangrijk. Maarten van Ooijen – Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: We zien echt prachtige initiatiefnemers die gewoon van onderop hele mooie dingen organiseren, voor mensen die eigenlijk anders in een isolement thuiszitten en daardoor ook weer echt toegevoegde waarde voelen, betekenisvol kunnen zijn in hun eigen buurt, hun eigen netwerk. Echt heel mooi. Öznur Acar – Gespreksleider UP! Groepsgesprekken: UP! is een organisatie die zich inzet voor alle ouderen in Nederland. We doen allerlei online en offline programma’s. De UP!-groepsgesprekken, de methodiek, is er daar één van. Het thema van vandaag was ‘mijn ouderlijk huis’. Ayse Gür – Deelnemer UP! Groepsgesprek: We hebben allemaal naar liedjes geluisterd van vroeger. *Emotionele Turkse muziek* Ayse Gür – Deelnemer UP! Groepsgesprek: Het was ook een beetje emotioneel. Vijf mensen zijn met mij gekomen, de rest kende ik niet, die heb ik hier leren kennen. Het zijn echt lieve mensen. Verbinding is altijd belangrijk. Ontmoeten en samen groeien. Öznur Acar – Gespreksleider UP! Groepsgesprekken: Wij gaan echt voor impact. Daadkracht, doorgaan, oppakken, je nek uitsteken, dat hoort echt bij de sociale ondernemer. Marlou Pijnappel – Oranje Fonds: Het is belangrijk om mensen aan te blijven spreken op hun mens-zijn, niet als probleem of iemand met een kwetsbaarheid. Juist dat is wat deze organisaties supergoed doen. Maarten van Ooijen – Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ik zie heel veel kracht opnieuw ontstaan en ik zie ook dat er anders wordt nagedacht over eenzaamheid. Niet alleen als zijnde, je kent niemand meer, maar ook, wat kan ik nog wel brengen? Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt in beeld. Beeldtekst: Bekijk wat jij kan doen op www.eentegeneenzaamheid.nl. *Muziek eindigt*

De gesprekken met MST Mensen in Beeld, Transformers Community, UP! en Vangnetwerken gingen over hun verschillende aanpakken om eenzaamheid te verminderen én het te voorkomen. Het ministerie werkt samen met het Oranje Fonds om maatschappelijk initiatief te versterken via het programma Verminderen Eenzaamheid. Vanuit dit programma versterkt het Oranje Fonds in het kader van Eén tegen eenzaamheid initiatieven die zich inzetten om eenzaamheid te verminderen, met een financiële ondersteuning.