Over Eén tegen eenzaamheid

Onze samenleving staat aan de vooravond van een grote verandering. Nu nog zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn er dat 2,1 miljoen. Met de meesten van die ouderen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Want meer dan de helft van de 75-jarigen zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen. Dat baart ons zorgen. En als we niets doen, zijn er in 2030 meer dan 1 miljoen ouderen die zich eenzaam voelen!

Minder eenzaamheid onder ouderen

Voorkant programmaboekje eenzaamheid Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. We geloven dat dit kan door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken. En vervolgens een duurzame aanpak te ontwikkelen.

Dit doen we door samen te werken. Landelijk in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en lokaal met gemeenten en lokale coalities. Zo ontstaat in de samenleving een brede beweging die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk.

Download het programmaboekje

Je kunt meer hierover lezen in het programmaboekje Eén tegen eenzaamheid (pdf)

Achtergrond

Achtergrond van het actieprogramma zoals beleidsstukken vind je op de website Rijksoverheid.

Initiatieven

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar íemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. Samen zijn we één tegen eenzaamheid. Doe jij mee om deze beweging groter te maken? Op deze website vind je inspirerende initiatieven.

#eentegeneenzaamheid

Heb je zelf iets gedaan wat anderen kan inspireren? Deel het met #eentegeneenzaamheid (en je bent te zien op onze homepage).