Over Eén tegen eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid is het actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen.

Ertoe doen

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Maar steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen.

Samenwerking 

Tegelijkertijd is het verminderen van eenzaamheid een complexe opgave. Al is het maar omdat de oorzaken ervan diep in de haarvaten van onze samenleving zitten; ieder mens anders met eenzaamheid omgaat en er geen pasklare oplossingen zijn. We geloven dat de sleutel tot een oplossing ligt in samenwerking in die samenleving.

Maatschappelijke beweging: organisaties, bedrijven, familie en buurtgenoten

Sinds 2018 (bekijk hier het programmaboekje uit 2018, pdf) hebben we gewerkt aan een veelzijdige maatschappelijke beweging met gemeenten, maatschappelijk organisaties, bedrijven, burgerinitiatieven en instellingen. Zo ontstaat een in de samenleving gewortelde aanpak die mensen met eenzaamheidsgevoelens bereikt en steunt. Familie, vrienden, buren, kennissen, vrijwilligers zijn er voor elkaar. Eenzaamheid verminderen vraagt wat van ons allemaal.

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid 2022-2025

Met het vervolg van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (pdf) bouwen we voort op de beweging die is opgebouwd. Veelzijdiger en dieper. Door in alle gemeenten een lokale aanpak te realiseren. Door maatschappelijk initiatief te versterken. Door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren om beter te begrijpen wat tegen eenzaamheid werkt. Door met een publiekscampagne het taboe op eenzaamheid te doorbreken en op te roepen: kijk naar elkaar om.

Want een klein gebaar kan het verschil maken.

Dit doen we met:

voorkant programmaboekje een tegen eenzaamheidLees het programmaboekje

Je kunt alles over het actieprogramma 2022-2025 lezen in het programmaboekje Eén tegen eenzaamheid (pdf) dat op 28 september 2022 is gepresenteerd.

Voortgang actieprogramma per december 2023

Hier download je de voortgangsrapportage 2023 (pdf) van het actieprogramma. In de infographic Eén tegen eenzaamheid (pdf) zie je in één oogopslag de voortgang per december 2023.

Initiatieven

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar íemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. Ga naar inspirerende initiatieven

Achtergrond

Achtergrond van het actieprogramma zoals beleidsstukken en voortgangsrapportages vind je op de website Rijksoverheid.

#EenTegenEenzaamheid

Heb je zelf iets gedaan wat anderen kan inspireren? Deel het met #EenTegenEenzaamheid.