Werknemers

“Voor iedereen is er plek bij de kringloop”

Kringloopwinkels zijn meer dan een plek voor tweedehands spullen en ontmoeting. Inclusief werkgeverschap staat hoog in het vaandel. “Hier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om zich te ontwikkelen en deel uit te maken van een gemeenschap”, aldus directeur bij Branchevereniging Kringloop Nederland Rachel Heijne. 

Nu Rachel Heijne als directeur bij Branchevereniging Kringloop Nederland al wat langer rondloopt, valt haar op hoeveel de kringloopwinkel betekent voor het gemeenschapsgevoel. Voor zowel de mensen die bij de kringloop werken als de mensen uit de buurt die bij de kringloop langskomen. “De kringloop is een werkgever die werk biedt aan iedereen die graag wil werken, maar moeilijk voeten aan de grond krijgt”, vertelt Rachel. “Hier kun je bij uitstek jezelf zijn. En daarom zijn collega’s vaak net als familie.”

Plek voor iedereen

Inclusief werkgeverschap staat hoog in het vaandel bij de branchevereniging. Bijna 90% van de werknemers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen bijvoorbeeld asielzoekers, jongeren zonder diploma of mensen met een taakstraf zijn. “Een passende werkplek voor iemand vinden, lukt bijna altijd doordat er wordt gekeken naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt”, zegt Rachel. “Denk bijvoorbeeld aan het sorteercentrum voor textiel, een houtwerkplaats of een fietswerkplaats. Voor iedereen is er plek bij de kringloop.”

Extra aandacht voor eenzaamheid

Dit jaar wordt er extra aandacht besteed aan eenzaamheid bij kringlopen. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak ook geïsoleerd en dat kan leiden tot eenzaamheid”, vertelt Rachel. “Doordat mensen bij een kringloop de kans krijgen om zich te ontwikkelen en deel uitmaken van een gemeenschap wordt er vanuit sociaal oogpunt veel met elkaar gedeeld. Niet alleen over koetjes en kalfjes, maar juist ook over bijzondere ervaringen en diepe gevoelens.”

Sfeermakers

Vanuit die gedachte is elk lid van de branchevereniging ook betrokken bij het thuis laten voelen van collega’s en buurtgenoten. Rachel vertelt over Kringloop+ in Groningen waar je heel duidelijk het familiegevoel en de betrokkenheid voelt. Daar moet je niet vreemd opkijken als een van de medewerkers besluit voor de lunch soep te maken voor iedereen. “Daaraan merk je hoe belangrijk sfeermakers zijn. Het zit in het DNA van kringlooporganisaties om om te kijken naar een ander.”

Mede dankzij de mensen die er werken, zijn kringloopwinkels voor buurtgenoten en collega’s zelf een plek voor ontmoeting.

Een kopje koffie bij de kringloop

De kringloop is ook een plek geworden voor ontmoeting in de buurt. Meerdere winkels hebben een koffiehoek die ruimte biedt voor een praatje. Of ze hebben een echte buurtfunctie zoals bijvoorbeeld Schroeder in Den Haag dat wijkgericht werkt met een buurthuis in de winkels met activiteiten. Al gaat het het ontmoeten vaak ook vanzelf volgens Rachel en dat is dankzij de medewerkers. “Vaak komen klanten terug door de openheid van medewerkers. Zo was ik laatst bij een kringloopwinkel waar ik door de winkel liep met de filiaalmanager. Die werd de hele tijd begroet door klanten en we bleven geregeld even staan voor een praatje. Toen zag ik dat het familiegevoel verder reikt dan de mensen die bij de kringloop werken.”

Breed publiek

Winkelbezoekers zijn niet alleen mensen die goedkope spullen willen vinden, maar er komt een breed publiek. Bijvoorbeeld ook mensen die weg willen van massaproductie. Anderen komen er voor een kopje koffie of om inspiratie op te doen. In een kringloopwinkel in Steenwijk bestaat bijvoorbeeld het concept dat je kunt bijbetalen voor een extra kopje koffie voor iemand anders. Op die manier werken medewerkers én klanten aan het creëren van een veilige omgeving waar iedereen welkom is.

Optrekken met anderen en kennis delen

Het is ook deels de reden dat de branchevereniging lid is geworden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Er is veel kennis in huis over sociale cohesie, maar tegelijkertijd is er weinig capaciteit en zijn er veel partners en organisaties waar kringlopen mee te maken hebben. “Het verdelen van onze aandacht over al die verschillende facetten is lastig”, merkt Rachel op. “Dan is het extra fijn dat je met andere organisaties kunt optrekken en je voordeel kan doen met kennisdeling.”

Meer informatie

De Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) vertegenwoordigt 65 kringlooporganisaties in Nederland met gezamenlijk ruim 250 winkels verspreid over het hele land. Dit zijn non-profit en not-for-profit organisaties, voornamelijk stichtingen. De missie van BKN is een bijdrage leveren aan het creëren van werkplekken voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en een bijdrage leveren aan de circulaire economie door het stimuleren van hergebruik.