Coalitie in 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Bossche Coalitie Samen is Leuker

Het aanpakken van eenzaamheid is een opdracht voor ons allemaal. Samen met inwoners, vrijwilligers en professionals staan we zij aan zij. Eenzaamheid voorkomen, signaleren en aanpakken vraagt in de kern om bewustwording en het met elkaar bespreekbaar maken.

Doelstellingen

De Bossche Coalitie ‘Samen is Leuker’ heeft haar aanpak hebben vastgelegd in vier sporen.

 • Spoor 1: Eenzaamheid op de kaart houden: versterken aandacht voor elkaar.

Met de eerste publiekscampagne ‘Samen is leuker’ is breed aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Van bewustwording gaan we naar actie. We willen inwoners met gelijke passies en interesses bij elkaar brengen en zo groepen gelijkgestemden vormen.

 • Spoor 2: Kennis krijgen, houden en delen: herkennen van eenzaamheid.

Door uitkomsten uit onderzoeken en het zelf ondervinden in de praktijk, leren we elke dag meer over het thema eenzaamheid. Cruciaal blijft: hoe vind en herken je inwoners die gevoelens van eenzaamheid hebben? Er zijn veel professionals, vrijwilligers en buren die ‘achter de voordeur komen’. Met de workshop ‘signaleren van eenzaamheid’ bieden we hen handvatten om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Bij het infopunt Eenzaamheid van Welzijnsonderneming Farent, kun je terecht met vragen of signalen.

 • Spoor 3: Samenwerken en interventies in de stad, wijk en buurt.

Eenzaamheid heeft per buurt een ander gezicht. We zoomen in op de verschillende Bossche wijken en buurten en stemmen onze aanpak af op wat er nodig is in die buurt. De buurten die hoog scoren op eenzaamheid, gaan we als eerste aanpakken.

Deelnemende organisaties

Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Humanitas ‘s-Hertogenbosch en Welzijnsonderneming Farent.

Hulp in ‘s-Hertogenbosch

 • Infopunt Eenzaamheid van Welzijnsonderneming Farent

Via het Infopunt Eenzaamheid kunnen we je informatie geven over de mogelijkheden om meer in contact te komen met anderen. Wil je graag informatie over ontmoetingsactiviteiten of vind je het lastig om de eerste stap te zetten? Mail naar infopunteenzaamheid@farent.nl of bel naar 073-206 81 20.

 • KOO

Kijk voor verschillende initiatieven op het gebied van eenzaamheid op de website van KOO.

 • Humanitas ‘s-Hertogenbosch

Bij Humanitas kun je terecht voor een vrijwilliger van de activiteit Tandem of voor de online training ‘Meer contact’. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website of bel 06-24700393.

 • Regionaal Trainingscentrum
  • De cursus ‘Uit je eenzaamheid’ is een cursus waar je vaardigheden leert om zelf stappen te gaan zetten om je minder vaak alleen te voelen. Deze cursus sluit het best aan bij volwassenen tussen de 23 en 55 jaar. Interesse? Kijk op de website.
  • De cursus ‘Positief gezond ouder worden’ is een cursus waarin je actief vorm geeft aan je eigen leven. Deze cursus sluit het beste aan bij senioren tussen de 55 en 75 jaar. Interesse? Kijk op de website.
 • Join us

Join us is er voor jongeren van 12-25 jaar die zich eenzaam voelen. Bij Join us kun je leuke dingen doen en tegelijkertijd leeftijdsgenoten leren kennen. Kijk op de website.

 • ‘S-PORT

Bij ‘S-PORT worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder Beweeg u Fit!-lessen, balkon-beweeglessen of bijvoorbeeld Walking Football. Meer informatie? Kijk op de website en bel de buurtsportcoach in jouw buurt.

Contact

Wil je meer weten over de aanpak van eenzaamheid in de gemeente ‘s-Hertogenbosch? Bekijk dan de website van de gemeente of de brochure Samen is Leuker (pdf). De contactpersoon voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch is Marga de Leeuw, telefoonnummer: 06-11109967 .