Coalitie in Zoetermeer, Zuid-Holland

Gemeente Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer zet zich in voor een samenleving waarin alle Zoetermeerders een plek hebben. Daarom pakken wij al jaren de eenzaamheid in onze gemeente aan. Dat doen we door ons te richten op de dingen die goed gaan en juist die te ondersteunen en te versterken.

Aanpak

Zoetermeer werkt met een actieplan tegen eenzaamheid. Dit plan heeft vier actielijnen:

  1.  (meer) Inzicht krijgen in eenzaamheid in Zoetermeer.
  2. Ontwikkelen van een brede lokale Community tegen eenzaamheid.
  3. Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid.
  4. Doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid.

Het Zoetermeerse actieplan tegen eenzaamheid richt zich in eerste instantie op preventie en het verminderen van eenzaamheid onder ouderen. Ook bereiden we acties voor om eenzaamheid onder jongeren te verminderen en hun sociale weerbaarheid te vergroten.

Community

Een belangrijk onderdeel van het actieplan is onze community tegen eenzaamheid. Wij zijn er trots op dat deze community er is. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, zorg en welzijn, horeca, sport, kunst en cultuur, vele vrijwilligersorganisaties, waaronder levensbeschouwelijke organisaties werken hierin samen. Zij organiseren samen mooie evenementen zoals Magisch Zoetermeer en activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid.

De community is niet van de gemeente, maar echt van de stad. De deelnemers van de community bedenken samen wat nodig is; dat maakt het juist zo krachtig. De gemeente motiveert, stimuleert, ondersteunt bij praktische zaken en verbindt.

Lief & Leedstraten

In navolging van Rotterdam en Den Haag heeft Zoetermeer sinds 2020 ook Lief & Leedstraten. Dit is een project waarin buren (meer) naar elkaar omkijken, wat gericht is op het versterken van de sociale cohesie en het verminderen van eenzaamheid.

Meer informatie

Contactgegevens

Janneke van Reeuwijk-Werkhorst en Anouk Logtenberg.

E-mailadres: Tegeneenzaamheid@zoetermeer.nl