Bijeenkomst

Zinvol ouder

Op 20 november jl. organiseerde het ministerie van VWS Zinvol ouder., een bijeenkomst over zingeving en ouder worden in het kader van Waardig Ouder Worden en de programma’s Eén tegen eenzaamheid, Langer Thuis en Thuis in het Verpleeghuis. Download het verslag (pdf).

Onder zalen vol werken van Rembrandt en Vermeer begint in de opvallend sfeervolle kelder van het Rijksmuseum de bijeenkomst Zinvol ouder. van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Ik wijs u nog even op de punt achter Zinvol ouder,’ zegt dagvoorzitter Marianne van den Anker terwijl ze op het scherm wijst. ‘Geen vraagteken. Zingeving moet een normaal onderdeel zijn van ouder worden.’

Divers gezelschap

Sprekers en bezoekers kijken samen naar de rol van zingeving in een samenleving waarin we steeds hogere leeftijden bereiken. In die zaal zit een divers gezelschap. Van zorginstellingen en ouderenorganisaties tot startups in zingeving en supermarkten: allemaal hebben ze te maken met een groeiend aantal senioren. Wat kan ieder er zelf in betekenen?

Van ‘zweverig’ en ‘vaag’ naar doelgericht en praktisch

Om daar antwoorden op te krijgen nemen sprekers als Peter Henk Steenhuis (centrum Zin verZetten), Charlotte Molenaar (geestelijk verzorger), Jeanne van Vught (mantelzorger) en Elisabeth van Oostrum (lid van de Raad van Ouderen) de zaal mee in zingevingsvragen.

Rondleidingen

Het Rijksmuseum laat met een rondleiding zien wat het op dit vlak doet. Het museum organiseert – samen met de Zonnebloem en Cordaan – rondleidingen voor ouderen. In een vast groepje komen ze drie keer kunst kijken met dezelfde vrijwilliger en rondleider. Het blijft een uitdaging om eenzame ouderen te bereiken, erkent rondleider Evelyn Cnossen. ‘Maar je ziet wel dat kunst mensen echt verbindt.’

4 z’en

Steenhuis maakt het onderwerp concreet met de theorie van ‘4 z’en’ – vormen van zingeving en zin hebben – die hij ontwikkelde met voormalig denker des vaderlands René Gude. Daarmee biedt hij de deelnemers een ‘kapstok’ om in de werksessies praktische oplossingen te verzinnen. En dat werkt.

Hoe? Wat de 4 z’en inhouden? Klik hier voor het gehele verslag van de bijeenkomst (pdf)

 

Raad van Ouderen: 12 aanbevelingen hoe zingeving bij kan dragen aan het verminderen van eenzaamheid

Voorafgaand aan Zinvol ouder. bood de Raad van Ouderen op 19 november aan minister Hugo de Jonge haar advies Hoe zingeving kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid aan. De Raad van Ouderen heeft 12 aanbevelingen geformuleerd, waaronder ‘Doe een beroep op ouderen zelf’, ’Zingeving in deze tijd is niet eenduidig, maak duidelijk wat ermee bedoeld wordt’ tot ‘Besteed aandacht aan speciale groepen en zorg voor ondersteuning door eerstelijns zorg en welzijnswerk’.

Lees meer hier of bekijk het volledige advies (pdf)

Het verlies van een partner kan een ‘breuk-ervaring’ zijn. Drie vormen van contact kunnen veranderen: met jezelf, de ander en het grotere geheel. Als in een van deze vormen een breuk komt, dan is de kans op het ervaren van eenzaamheid groot. – Charlotte Molenaar