Voorbeeld
De Week tegen Eenzaamheid in voorbereiding: “Ik hoop op een positieve kettingreactie”
In Elburg biedt Stichting WIEL verschillende activiteiten aan om buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Met speciale activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid. Van koffiemomenten in de supermarkt tot een diner met buurtgenoten. Sociaal werker Marja van Engelen-Klein wil niet alleen voor mooie ontmoetingen zorgen, maar het iets doen voor een ander verder brengen. “Ik hoop op een positieve kettingreactie.”
Om in contact te komen met mensen die eenzaam zijn, organiseert Stichting WIEL ontmoetingen in de supermarkt. Meer dan een tafel en een paar stoelen heb je niet nodig om samen koffie te drinken en elkaar te ontmoeten. Marja van Engelen-Klein benadrukt hoe belangrijk het is om die plek aan te bieden: “Het is heel lastig om mensen te bereiken die zich eenzaam voelen. Zij trekken zich vaak terug omdat uit huis komen bijvoorbeeld moeizaam gaat. Een supermarkt is een plek waar ze mogelijk wel komen en waar de kans groot is dat we hen toch bereiken. En wie weet kunnen we daar het contact leggen.”
Begrip voor elkaar
Ook in een wooncomplex in Elburg faciliteert Stichting WIEL ontmoetingen. Zo brengt de organisatie jongeren en ouderen bij elkaar door ze uit te nodigen voor een beautymiddag. Met dit laagdrempelige thema wil ze inzetten op een gemeenschappelijke factor met het achterliggende idee om meer begrip voor elkaar te krijgen. Tegenover het wooncomplex staat namelijk een bushalte waar middelbare schoolleerlingen vaak samenkomen. De ouderen uit het wooncomplex ervaren daar vaak overlast van. “Met een middag samen slaan we in feite twee vliegen in één klap”, vertelt Marja. “Leerlingen leren begrijpen waar ouderen tegenaan lopen en de ouderen verbreden hun horizon door gesprekken met mensen buiten hun dagelijkse leefomgeving. En hopelijk hebben ze allemaal een leuke middag.”
Positieve ervaringen
Naast nieuwe ontmoetingen hoopt Stichting WIEL mensen ook een positieve ervaring te bieden. Met het evenement ‘Van de (melk)tap, naar een lekkere hap!’ krijgen deelnemers een driegangendiner waarin ze kunnen proeven van het boerenleven. Dit diner vindt plaats in de Week tegen Eenzaamheid en wordt in samenwerking met D. de Boer’s Kantoren, zelfstandig adviseur van RegioBank in Doornspijk, georganiseerd. “Vers en eerlijk eten rechtstreeks van het land”, zegt Marja. “We hopen dat de deelnemers gaan genieten van de mooie locatie, het lekkere eten en van elkaars gezelschap, zodat ze vervuld naar huis gaan en onderling contact houden.”
Het diner is vooral bedoeld voor ouderen die in het buitengebied wonen van Doornspijk. Voor hen zijn er vaak meer obstakels zoals vervoer of niet veel contacten in de buurt in de buurt hebben. Via de gemeente bereikt Stichting WIEL hen door middel van een brief. Ook door de koffiemomenten in de supermarkt komt de organisatie mensen op het spoor die eenzaam zijn. Vanuit de persoonlijke gesprekken die daar plaatsvinden, ontstaan initiatieven zoals ‘Van de (melk)tap, naar een lekkere hap!’
Iets betekenen voor een ander
Volgens Marja is het doel van Stichting WIEL niet alleen om voor mooie ontmoetingen te zorgen, maar ook om iets doen voor een ander verder te brengen. “Vaak hebben mensen moeite met hulp vragen”, vertelt ze. “Zeker als ze eenzaam zijn en belemmeringen ondervinden om erop uit te gaan. Door gewoon te vragen naar hoe het met iemand gaat bij bijvoorbeeld een koffiemoment, kom je er misschien wel achter dat je kan helpen bij iemands behoefte. Vervolgens kunnen ze zelf ook weer iets voor die ander betekenen.” Marja hoopt dat de activiteiten op die manier voor een positieve kettingreactie zorgen, waarbij mensen die geholpen zijn ook weer iets kunnen betekenen voor een ander.
Meer informatie
Wil je meer weten over activiteiten die Stichting WIEL organiseert in de Week tegen Eenzaamheid? Neem gerust eens contact op met Stichting WIEL via info@wiel.nl of 0525-681212.