Leiderdorp, 5 oktober

Koning bezoekt Tijd voor Krijt in Week tegen Eenzaamheid

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag 5 oktober in activiteitencentrum Dwars in Leiderdorp een bezoek gebracht aan het initiatief Tijd voor Krijt. Het bezoek stond in het teken van de Week tegen Eenzaamheid.

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn 700.000 ouderen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid aandacht voor dit sociaal isolement onder ouderen.

Biljarten

Tijd voor Krijt is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB). Bij Tijd voor Krijt wordt biljarten ingezet om mensen vanaf 55 jaar met elkaar in contact te brengen. Het wil op laagdrempelige wijze ouderen uit hun isolement halen, hun eenzaamheid bespreekbaar maken en hun vitaliteit bevorderen. Tijd voor Krijt is ontstaan in samenwerking met De Derde Helft, een project binnen het Oldstars-programma van het Nationaal Ouderenfonds. Zowel de KNBB als het Ouderenfonds zijn aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

In gesprek

De Koning ging in het activiteitencentrum in gesprek met vertegenwoordigers van de KNBB, VWS, het Nationaal Ouderenfonds en De Derde Helft over verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden die op touw zijn gezet om eenzaamheid onder ouderen op te sporen en tegen te gaan. Naderhand sprak Koning Willem-Alexander aan de biljarttafel met enkele ouderen over hun deelname aan Tijd voor Krijt, het taboe op eenzaamheid en hun omgang met en tegengaan van sociaal isolement.

Tijdens het bezoek werden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.