27 september 2023

Koningin Máxima en staatssecretaris Maarten van Ooijen bezoeken initiatieven tegen eenzaamheid

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op woensdagochtend 27 september samen met demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een werkbezoek aan initiatieven die eenzaamheid verminderen in een buurthuis in Amsterdam. Het werkbezoek staat in het teken van de Week tegen Eenzaamheid.

Het bezoek begint met een gesprek met deelnemers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid over het belang van de lokale aanpak in gemeenten en de koppeling met kennis en wetenschap om eenzaamheid tegen te gaan. Hierbij is aandacht voor initiatieven van en samenwerkingen met bedrijven in de aanpak van eenzaamheid.

Naast vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven neemt prof. dr. Anja Machielse, lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid, deel aan het gesprek.

De mensen achter initiatieven

Na het gesprek sluiten Koningin Máxima en de staatssecretaris aan bij activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Samen met Oma’s Soep gaan zij met ouderen en jongeren koken en tegelijkertijd in gesprek met de deelnemers. Oma’s Soep organiseert in twaalf steden terugkerende kookochtenden waarbij het contact maken tussen jong en oud centraal staat.

Vervolgens worden twee lokale initiatieven uit Amsterdam bezocht waarbij het verbinden van buurtbewoners centraal staat. Met het initiatief Heimweeverhalen wordt buurtbewoners gevraagd waar ze naar terugverlangen; een laagdrempelige manier om contact te maken. Daarna wordt een workshop van het ZID theater bezocht waarbij buurtbewoners verhalen creëren over hoe ze de mensen in de buurt kunnen verbinden. Het ZID theater organiseert elke maand het cultuurpodium IthakaZa.