28 september

Op tv: Wie kent mij nog?

Jan, Ron en Thea hebben alle drie een onstuimig verleden en leiden daardoor nu een teruggetrokken bestaan. Terwijl de zomer aan Nederland voorbijtrekt, worden zij gevolgd tijdens hun zoektocht naar sociaal contact in Wie kent mij nog? Een documentaire die door de EO wordt uitgezonden aan het begin van de Week tegen Eenzaamheid. Ook andere EO-programma’s staan stil bij deze themaweek.

De stilte en eenzaamheid zijn soms haast tastbaar in deze documentaire. Deze mensen zijn meer dan hun verslaving. Dat is wat documentairemaker Jos de Jager graag wil laten zien. Hij volgde Jan, Ron en Thea in hun dagelijks leven. “Waar je wieg staat en door wie je wordt opgevoed is heel bepalend in je leven. Daarom is het belangrijk om mensen echt te zien en leren kennen voordat we een oordeel hebben. Deze mensen hebben meer aan een vriendelijk gebaar dan aan veroordeling of genegeerd worden.”

Hoofdpersonen

Jan (54) heeft een onstuimige jeugd en een op de klippen gelopen voetbalcarrière achter zich liggen. Nu is elke dag hetzelfde. Hij komt zelden buiten: door jarenlang heroïnegebruik heeft hij COPD. Bovendien is zijn hond en maatje Conan overleden. Zijn leven bestaat voornamelijk uit slapen en voetbal kijken op televisie. Jan mist contacten van vroeger, vooral zijn lievelingstante-tante Bep. Hij hoopt in Wie kent mij nog? het contact met haar te kunnen herstellen.

Thea (73) verkoopt al ruim 27 jaar de Daklozenkrant op Amsterdam Centraal. Dit deed ze altijd samen met haar man Floris, met wie ze 52 jaar samen was. Vorig jaar is Floris overleden. Sinds zijn dood is het leven van Thea op zijn kop komen staan. Ze moet nu in haar eentje de daklozenkrant verkopen om aan de broodnodige euro’s te komen. Wordt Thea door haastige reizigers wel gezien? Lukt het haar om zonder Floris stand te houden nu onzekerheid de boventoon voert?

Ron (53) had een buurman met wie hij het goed kon vinden. Samen zeevissen, een terrasje pakken. Maar zijn buurman ging verhuizen en uiteindelijk raakten ze elkaar uit oog. Ron is zijn enige vriendschap kwijt. Zijn moeder en broer zijn overleden, met andere familie is het contact verwaterd. Ron wordt naar eigen zeggen ‘paranoia’ van het alleen zitten. Hij slaapt veel en probeert met tekenen en televisie de tijd te doden. Inmiddels heeft hij wel een nieuwe buurman. Maar kan hij de moed opbrengen om nieuw contact te maken?

Wie kent mij nog? kijken

Wie kent mij nog? is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Drugspastoraat Amsterdam en is op donderdag 28 september te zien om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.

5 tegen Eenzaamheid

De EO besteedt op meer plekken aandacht aan de Week tegen Eenzaamheid:

  • Het EO-magazine Visie staat in het teken van eenzaamheid.
  • Op 28 september geeft Erik Scherder een muzikaal college over eenzaamheid in het NPO Radio 5 programma Open Huis.
  • En Open Huis komt op 29 september live vanuit een buurthuiskamer van het Leger des Heils in Assen. Een plaats waar een lunchroom-project is om eenzaamheid tegen te gaan.

“Samen met de luisteraars gaan we op zoek naar hoopvolle verhalen, spelen we de Evergreen Top 1000 muziek-bingo en ontdekken we gedurende deze week op welke manier ieder zijn steentje bij kan dragen in het terugdringen van eenzaamheid. Op dierendag staan we bijvoorbeeld ook stil bij welke rol huisdieren spelen in het leven van mensen.”  EO-presentator Henk van Steeg

Kijk bij de NPO

EO is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.