Landelijke actie

Eén tegen eenzaamheid bij Omroep MAX

Op woensdag 16 oktober 2019 zond Omroep MAX een anderhalf uur durend live-programma uit onder de naam ‘Eén tegen eenzaamheid’. Kijk hem hier terug.

In dit programma vroeg Omroep MAX aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen. Dat deed het in samenwerking met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, waar Omroep MAX deelnemer aan is. Een belpanel met prominenten uit het bedrijfsleven en met vrijwilligers van de Luisterlijn stonden eenzame mensen te woord. Ook verzamelden ze bijzondere initiatieven om eenzaamheid te bestrijden.

In de taxi

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en MAX-directeur Jan Slagter waren voor één dag taxichauffeur. Ze gaven mensen die zich eenzaam voelen een lift naar vrienden of kennissen, waar ze om verscheidene redenen geen contact meer mee hebben.

Blik uit de wetenschap

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en gedragsbioloog Patrick van Veen gaven minicolleges. Scherder liet zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Van Veen keek juist naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat en gevolgen heeft.

Er was muziek van onder andere Trijntje Oosterhuis en The 100 Voices of Gospel.

Wat kun jij doen?

Die vraag stond centraal. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar íemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal.

Kom in actie

Dit kun jij voor een ander doen. Bekijk ook deze initiatieven door het hele land en laat je inspireren. Misschien krijg jij wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start je je eigen initiatief!

5 tips

  1. Steunen. Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurvrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek bij een familielid.
  2. Betrekken. Betrek iemand door een beroep te doen op hem of haar. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  3. Activiteit. Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclub. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je met een bewoner wekelijks gaat wandelen.
  4. Oproepjes. Op websites als nlvoorelkaar.nl vind je regelmatig oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of hulp bij de boodschappen.
  5. Vrijwilligerswerk. Word vrijwilliger bij een initiatief of organisatie. Lees hier meer.

Samen maken we eenzaamheid bespreekbaar en doorbreken we de trend van eenzaamheid onder ouderen.

Over Omroep MAX en Eén tegen eenzaamheid

Omroep MAX is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. De Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Over gevoelens van eenzaamheid praten?

Eenzaamheid kan veel los maken. Iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek. Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 0900-0767.