Landelijk-lokaal

Een verhaal over vriendschap tussen jong en oud

Kinderen en eenzaamheid: wat hebben die twee met elkaar te maken? Een heleboel, als je het kinderopvangorganisatie Partou vraagt. Léontine Reijerse is verantwoordelijk voor het activiteitenbeleid. Zij legt de verbinding tussen jong en oud. Partou is deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. “Die kleintjes kunnen iets heel groots bereiken.”

De eerste vriendschappen ontstaan op de kinderopvang. “Al op jonge leeftijd is dit belangrijk voor het welzijn. Vrienden maken het leven leuker”, vertelt Léontine. “Bij Partou organiseren we daarom al jaren de vriendjesweek, gericht op samen spelen. En zo zijn er nog veel meer initiatieven. Mijn collega Talita zette zich daar met hart en ziel voor in. Helaas overleed zij eerder dit jaar heel plotseling. Zij was degene die ‘vriendschap’ een van de kernwaarden van onze organisatie maakte en dit thema koppelde aan jong en oud. Ik nam het stokje van haar over, niet wetende welke bijzondere gebeurtenissen me te wachten stonden.”

Jong en oud samenbrengen

Al jaren hadden medewerkers van Partou het idee dat kinderen een belangrijke schakel zijn in het oplossen van eenzaamheidsproblematiek. Zo gingen collega´s van kinderdagverblijven en bso´s al bij ouderen op bezoek, samen met de kinderen. Bijvoorbeeld voor een voorleesochtend of een gezamenlijke activiteit. Léontine: “Toen kwam de serie ´Kleuters tegen kwalen´ op televisie. Daarbij namen ze kinderen mee naar verzorgingshuizen en werd gemeten wat dat doet met het gevoel en de gezondheid van ouderen. De serie bevestigde ons gevoel dat vriendschap tussen jong en oud voor beide heel waardevol is. Daarom ontwikkelden we het Draaiboek jong en oud vol inspirerende ideeën en activiteiten voor onze kinderdagverblijven en bso’s. Allemaal om vriendschap tussen kinderen en ouderen te stimuleren, zodat ouderen zich minder eenzaam voelen.”

Het is zó bijzonder om te zien wat de blijheid en onbevangenheid van de kinderen bij de ouderen teweegbrengt.

Kinderen tegen eenzaamheid

Partou heeft ruim 400 vestigingen in Nederland en daarmee veel slagkracht om iets tegen eenzaamheid te doen. Léontine: “Van het een kwam het ander. We begonnen met bezoekjes aan verzorgingshuizen. Daarna kwamen er muzieklessen bij. Het is zó bijzonder om te zien wat de blijheid en onbevangenheid van de kinderen bij de ouderen teweegbrengt. Er was hier een keer een man die op het eerste gezicht weinig zin in de muziekles leek te hebben. Na een paar minuten met de kinderen om hem heen, zat hij met een twinkeling in zijn ogen mee te zingen.”

Meer geluk

De keuze om zich aan te sluiten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, was voor Partou een hele bewuste. “We wilden het grootschaliger aanpakken. Hoe konden we meer mensen bereiken en meer ouderen geluk meegeven door ze in contact te brengen met kinderen? Met die gedachte gingen we op zoek naar andere organisaties die iets tegen eenzaamheid doen. Zo kwamen we bij het ministerie van VWS uit. Hun programma sloot naadloos aan bij wat wij al deden. Samen kunnen we mensen nóg bewuster maken van eenzaamheid.”

Eerst een draaiboek, toen een gouden boek

Na het draaiboek stond Léontine nog een boek te wachten. “Ken je die gouden boekjes van vroeger nog?”, vraagt ze. “We hebben de uitgever daarvan benaderd. Voor we het wisten, zaten we met een kinderboekenschrijver, een illustrator en een groepje van onze bso-kinderen in een brainstormsessie.” Die dag ontstond het boek Operatie Vrotte. Een verhaal over een bijzondere vriendschap tussen jong en oud. “Wie al jong leert wat vriendschap is, heeft hier zijn hele leven profijt van. Bij Partou leren we de kinderen: vriendjes zijn vitamientjes.”

Meer aandacht voor eenzaamheid

“Met onze aansluiting bij Eén tegen eenzaamheid en dit boek in de winkels hopen we dat er nog meer aandacht komt voor eenzaamheid”, zegt Léontine. Ik kon niet wachten om het boekje in mijn handen te hebben. En om als eerste het voorwoord te lezen: opgedragen aan onze collega Talita, die dit al onze acties tegen eenzaamheid in gang heeft gezet.”

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Kinderopvang Partou is deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Wat doet de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid?