Publiek-privaat

Pakketbezorgers PostNL signaleren eenzaamheid in Rotterdam

De bezorgers van PostNL komen weleens eenzaamheid tegen als ze pakketten bezorgen. Daar wilde het bedrijf iets mee doen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam startte PostNL daarom 29 september 2020 een pilot in de wijk Hillegersberg-Schiebroek met 15 speciaal geïnstrueerde bezorgers die eenzaamheid kunnen melden. “Zo hoeven bezorgers niet meer te blijven lopen met de signalen.”

PostNL is vorig jaar partner geworden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Merel Koppen, health solutions manager bij PostNL: “We staan midden in de maatschappij. Daardoor komen we dicht bij eenzaamheid. Vooral de chauffeurs die medische hulpmiddelen en zorgpakketten rondbrengen, komen het weleens tegen. Soms is de bezorger zelfs het enige contact van iemand. Daar wilden we iets mee.” Zo ontstond het idee voor de pilot met het Signaalpunt tegen Eenzaamheid, samen met de gemeente Rotterdam.

Signalen worden opgepakt door welzijnswerkers

De pilot loopt van oktober tot en met november in Hillegersberg-Schiebroek. Als chauffeurs denken dat iemand eenzaam is, kunnen ze hun zorgen doorgeven. Merel: “Ze kunnen via een sms of whatsapp-bericht hun vermoeden van eenzaamheid melden. Welzijnsorganisatie DOCK pakt daarna volgens de juiste privacyregels de meldingen op. Zij gaan binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand echt eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is.” De bezorgers zijn niet verplicht om signalen te melden. “Het uitgangspunt is hun eigen behoefte. We geven ze alleen een plaats om hun zorgen met vertrouwen neer te leggen.”

22 pakketten in de kast

Dat de pilot er niet voor niets komt, blijkt wel uit de verhalen van chauffeurs. “Één voorbeeld is me in het bijzonder bijgebleven”, vertelt Merel. “Een chauffeur bezorgde regelmatig medische pakketten bij dezelfde oudere dame. Op een dag vroeg ze of hij het pakket even in de kast wilde zetten. Toen hij dat deed, zag hij dat er maar liefst 22 van diezelfde pakketten stonden. Wat bleek? Hij was haar enige contact. Ze bestelde expres vaak, zodat ze even een praatje kon maken. Dat vond ik heel schrijnend.”

Samen een beweging maken

Des te mooier is het dat PostNL gaat helpen dit soort gevallen te signaleren, vindt ook Fattouch Kamhi, teamleider bij de gemeente Rotterdam. “Alleen samen kunnen we een beweging tegen eenzaamheid maken. We hebben iedereen nodig: van de bakker tot de wijkverpleegkundige en dus ook bezorgers. De beste manier om eenzaamheid te bestrijden, is door met z’n allen continu aandacht te hebben voor elkaar,” legt ze uit. Daar is Merel het mee eens. “Met genoeg ogen en oren in de samenleving kunnen we echt iets tegen eenzaamheid doen.”

Versterken en aanvullen

Beiden zijn heel tevreden over de samenwerking. Fattouch: “PostNL kan goed signaleren aan de voorkant. Hun bezorgers komen overal. Wij als gemeente, en ook DOCK, houden ons juist bezig met de hulp achter de voordeur. Op die manier versterken we elkaar.” De gemeente zet zich namelijk sinds 2014 in om eenzaamheid te bestrijden, bijvoorbeeld met dit Signaalpunt. Rotterdammers hebben inmiddels 600 meldingen gedaan. Merel: “Dankzij hun ervaring met de aanpak van eenzaamheid hoefden we niet alles zelf op te zetten, wat heel fijn was. Het bijzondere is dat we zulke verschillende partijen zijn: overheid, zorg en commercieel. Ons gezamenlijke doel brengt ons bij elkaar.”

Uitbreiding naar de rest van Nederland

PostNL is niet van plan om het bij deze pilot te laten. “Deze fase is echt om te testen: hoe ervaren onze bezorgers het Signaalpunt en gebeurt er echt iets met de meldingen? Als het positief uitpakt, willen we dit project uitbreiden naar meer gebieden in Nederland,” legt Merel uit. Fattouch is blij met een partner als PostNL. “Het is een prachtige aanvulling dat deze bezorgers in de wijk Hillersberg-Schiebroek nu ook signalen kunnen doorgeven. Zo’n grote partij heeft veel impact. Niet alleen als het gaat om eenzaamheid signaleren, maar PostNL kan ook andere bedrijven bewegen om partner te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Dat is precies wat we willen, want we kunnen het niet alleen. Laten we samen mensen uit hun isolement halen en weer zichtbaar maken.”

Meer informatie

Op 29 september was de kick-off van de pilot met wethouder Sven de Langen, gemeente Rotterdam, DOCK, ministerie van VWS en PostNL. Wil je meer weten over de aanpak van eenzaamheid door de gemeente Rotterdam, zoals de werkwijze? Kijk hier. Hier lees je meer over het Signaalpunt tegen Eenzaamheid.

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

PostNL is deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Wat doet de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid?