Zomereenzaamheid

Guus ontvangt maaltijden via Stichting Thuisgekookt – ook in de zomer

Stichting Thuisgekookt maakt zich deze zomer hard voor het regelen van vervanging voor iedereen die een maaltijd ontvangt van een thuiskok die op vakantie is.

Mensen uitnodigen doet hij niet zo vaak, want Guus raakt door zijn visuele beperking snel het overzicht kwijt. Ook koken is daardoor best een uitdaging. Via Stichting Thuisgekookt schakelde hij daarom een tijdje geleden de hulp in van een vrijwillige thuiskok bij hem uit de buurt, die hem één keer per week een handje helpt door een gezonde, warme maaltijd bij hem te brengen. Die maaltijden zijn niet alleen lekker, maar volgens Guus ook erg gezellig. Zelf een leuke zomerbarbecue organiseren, of mensen bij hem thuis ontvangen lukt hem namelijk niet en dat vindt de Brabantse Guus, die dol is op reuring, best jammer. Toen hij hoorde dat zijn vaste thuiskok op vakantie ging vond hij dat dan ook ‘minder leuk, op z’n zachtst gezegd’. Daarom is hij blij dat een andere thuiskok het overneemt.

Guus is blij dat een andere thuiskok het overneemt.

Je krijgt toch een band

“Ik kan het altijd een keer proberen”, is wat Guus dacht toen hij hoorde van Stichting Thuisgekookt. Binnen een paar dagen werd hij in contact gebracht met thuiskok Marie-José. “Ik zocht vooral praktische hulp. Mijn keuken is niet handig ingedeeld en ook de ventilatie laat te wensen over. Om te kunnen koken moet ik eerst alles open zetten. Dat is in de winter nogal onhandig. Tel daar m’n visuele beperking bij op en je kunt je voorstellen hoe vaak ik nog voor mezelf kookte.”

Hoewel hij Marie-José buiten de maaltijden om niet ziet, hebben ze toch een band gekregen. “Ik vind het fijn dat ze komt. De ene keer heeft ze meer haast dan de ander, maar ik vind het toch erg gezellig dat ze één keer per week even komt buurten.”

Druk baasje

Guus is een druk baasje, die het liefst zoveel mogelijk leuke dingen doet. “Ik vind het leuk om dingen te ondernemen en ik krijg op verschillende manieren hulp. Eén keer per week komt de ambulante woonbegeleider en ik krijg ook huishoudelijke hulp.” Daarnaast gaat Guus twee dagen per week naar de zorgboerderij, waar hij groente schoonmaakt en help met het onderhouden van de moestuin. “Toch zou ik nog wel meer hulp willen. Of misschien gewoon gezelligheid. Maar dat blijf lastig om te vragen.”

Zomermaanden

Hoewel de zomer voor Guus best een leuke tijd is – “ik ga volgende week op tandemvakantie” – ziet hij ook een beetje op tegen de maanden juli en augustus. “Het is erg rustig in de zomer, soms een beetje te rustig. Ik ben graag onder de mensen, ondanks m’n beperking.” Hij probeert ‘zo min mogelijk eenzaam te zijn’ en belt daarom veel. “Maar mensen uitnodigen doe ik niet zo vaak. Ik raak het overzicht snel kwijt en vind het lastig om mensen in huis te hebben.” Juist daarom is de hulp van thuiskok Marie-José een fijne middenweg. “Ze helpt me met eten en ze komt een praatje maken. Dat vind ik erg fijn.”

Marie-José helpt me met eten en ze komt een praatje maken. Dat vind ik erg fijn.

Vakantie

Maar ook Marie-José gaat van een welverdiende vakantie genieten deze zomer en dat vond Guus toen hij het hoorde op z’n zachtst gezegd ‘minder leuk’. “Je moet toch maar weer afwachten wat je er voor terug krijgt. Ik maakte me een beetje zorgen dat er geen vervanging zou komen want het is niet de makkelijkste periode.”

Maar die vervanging kwam wel. Een andere buurtgenoot werd ingeschakeld om voor Guus te koken en hoewel het geen Marie-José is, is Guus toch tevreden. “Hij is ook gezellig, maar moet altijd weer snel naar huis. Ik snap het wel hoor, hij heeft een gezin en die hebben vast ook honger. Misschien kunnen ze straks allebei langs blijven komen, dat zou pas écht gezellig zijn.”