Initiatief door heel Nederland

Kook eens voor een buurtgenoot via Thuisgekookt.nl

Hoe fijn is het bijvoorbeeld één keer in de week voor een buurtgenoot te koken die dat goed kan gebruiken? Zo maak je meteen een praatje en leer je wat over je wijk. En het langsbrengen van een maaltijd lijkt een klein gebaar, maar maakt voor die buurtgenoot een groot verschil!

Ga naar www.thuisgekookt.nl om te kijken hoe het werkt.

We zien Marloes (38) in haar huis koken met haar man en kinderen. Aad (82) zien we in zijn huis een LP op zijn platenspeler leggen.
Marloes: “Via Thuisgekookt kook ik één keer in de week voor Aad. Het is eigenlijk een kleine moeite om het voor mensen te doen die het nodig hebben. Wij zijn met z’n vijven, dan maakt het niet uit of ik er één bordje extra bij heb”.
Aad: “Voor degene die de maaltijd ontvangt is het van veel groter belang, omdat je schaars bent in je contacten. En je hebt op die prettige manier er toch eentje bij. En dan een contact dat niet eenmalig is, maar het komt elke week weer terug”.
We zien Marloes met een tupperware bakje in haar handen aanbellen bij de woning van Aad. Vervolgens gaan ze samen biljarten en drinken ze een kopje koffie.
Marloes: “Het is dankbaar om iets te doen voor een ander. Het contact met Aad heeft mij een stuk bewustwording gebracht van de mensen die er in deze buurt wonen”.
We horen de voice-over: “Een klein gebaar kan het verschil maken. Kijk wat jij kunt doen op eentegeneenzaamheid.nl”.

Want voor sommige mensen is het lastig om iedere dag zelf te koken. Alleenstaande ouderen, mensen met een beperking of bijvoorbeeld iemand die revalideert van een operatie: niet iedereen is in staat elke dag een verse, gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Via het platform van Stichting Thuisgekookt worden buurtgenoten aan elkaar gekoppeld. Dan hoef je niet zelf op zoek naar iemand. Is dat misschien iets voor jou?

‘Het is dankbaar’

Marloes is ‘thuiskok’: “Het is dankbaar om iets te doen voor een ander. Wij zijn met z’n vijven, het maakt niet uit of ik er één bordje bij kook.”

Stichting Thuisgekookt koppelt je graag aan een buurtgenoot die deze hulp goed kan gebruiken.

Kijk op www.thuisgekookt.nl hoe het werkt.

Eén tegen eenzaamheid

Deze video is onderdeel van de campagne Een klein gebaar kan het verschil maken. De campagne is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Ook jij kunt vandaag iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Kijk hier hoe