Samenwerking

Treinreizigers in gesprek door gratis kopjes koffie

Twee gratis kopjes koffie. De ene voor jezelf, de andere om weg te geven aan een medereiziger. Met de actie ‘Stel je voor’ willen de gemeente, NS, ProRail en GGD Zuidoost-Brabant gezamenlijk ervoor zorgen dat mensen meer oog voor elkaar hebben en een praatje maken.

Ging je in januari 2019 met de trein in Helmond? Misschien heb je door de actie ‘Stel je voor’ dan een gratis kopje koffie gekregen. Van een medereiziger. Het is best wel lastig zomaar contact met iemand te maken. Op stations ook. Deze actie nodigde er juist toe uit.

Station als ontmoetingsplaats

Laura Boelsma van NS en Roald van der Valk van ProRail, de initiatiefnemers, vinden het station de perfecte locatie voor hun actie. ‘Een station is een plek waar veel mensen komen. Dat kan een goede ontmoetingsplaats zijn’, aldus Laura. Voor de actie waren speciale koffiebekers ontworpen met plek om je naam op te schrijven. Wanneer je het gesprek aanging met iemand, hoefde je jezelf dus eigenlijk niet meer voor te stellen.

Een gesprekje doet wonderen

Laura en Roald zijn op het idee gekomen door een vergelijkbare actie in Groot-Brittannië. Hieruit bleek dat bijna 70% van de ondervraagden in een positieve stemming kwam door contact met een voorbijganger. Iedereen heeft contact nodig. Ook een gesprekje met een onbekende kan wonderen doen. Laura: ‘We hebben veel positieve reacties gehad. Sommige mensen vertelden dat ze eigenlijk niet zoveel zin hadden in de dag. Toen ze aangesproken werden en een kopje koffie kregen, waren ze blij verrast. Ze vonden het een leuk begin van de dag.’ 

Koffie in andere gemeenten?

Roald vindt de resultaten van de campagne veelbelovend. Hij hoopt de actie dan ook bij andere gemeenten in de stationsomgeving te kunnen introduceren. ‘Omdat het concept zo simpel is, is het makkelijk uit te rollen en zou het mooi zijn als dat op andere plaatsen ook kan.’

Meer informatie

Meer weten? Op steljevoor.info vind je meer info en leuke tips om een gesprek te beginnen. En zie je in welke plaatsen na Helmond de actie nog heeft plaatsgevonden, zoals in Utrecht en Gilze-Rijen.