Initiatief door heel Nederland

Altijd blijven leren en groeien

Al jaren organiseerde Babette van der Veen met kerst een diner voor ouderen uit de buurt die anders alleen zouden eten. Ze wilde meer doen en dat mondde uit in Gouderdom. “Een platform met een positieve kijk op ouder worden”, zo omschrijft Babette het. Ouder worden ziet ze als “een cadeautje dat je volledig moet uitpakken”.

“Altijd blijven leren en groeien, daar gaat het om bij Gouderdom. Eigenlijk is Gouderdom een uitgebreide versie van een kerstdiner dat ik elk jaar met mijn vriend voor eenzame ouderen uit de buurt organiseer. De gesprekken die dan we dan voeren zijn zo ontzettend bijzonder. Daarom ben ik een platform gestart. Een platform om mensen te verbinden, samen te laten komen, van waarde zijn. Via een ‘clubhuis’ op Facebook voeren mensen echte gesprekken met elkaar rondom een bepaald onderwerp. Daarnaast kunnen mensen via een lidmaatschap geprikkeld worden met een mooie brief, online workshop en inspirerende video’s.”

Babette

“Oorspronkelijk heb ik de Hogere Hotelschool gedaan. Daarvanuit veel in projectmanagement gezeten bij bedrijven. Sinds vier jaar heb ik een trainingsbureau. Dat liep heel goed. Het kostte me alleen meer energie dan het opleverde. Ik zat een beetje vast, het ging niet meer vanzelf. Uit het niets scheurde ik mijn achillespees bij de fysiotherapeut. Dat was voor mij een teken om het over een andere boeg te gooien en terug te gaan naar de kern. Die kern is mensen verbinden en de wereld een stukje beter proberen te maken.”

Inspiratiebron

“Mijn moeder is heel vroeg overleden. Zij heeft niet oud mogen worden. Daardoor heb ik meer besef gekregen van hoe waardevol oud worden is. Mama was altijd heel creatief en avontuurlijk. Ze kende veel problemen maar stond er altijd positief in. Op die positieve, avontuurlijke en creatieve manier wil ik zelf oud worden. En ik hoop andere mensen via Gouderdom te inspireren om hetzelfde te doen.

Je kan ook vragen naar wat oma altijd in haar lekkere soep stopt.

Positieve energie

“Kinderen werd gevraagd om aan het begin van de coronacrisis hun (groot-)ouders te bellen. Als je dan belt naar je oma met de vraag hoe het gaat met alles rond corona, dan krijg je een negatief gesprek. Een gesprek wordt dan een sleur. Je kan ook vragen naar wat oma altijd in haar lekkere soep stopt. Net even een andere invalshoek zorgt dan voor een veel leuker gesprek. Een gesprek waarbij het oud worden niet voelt als een last, maar als een cadeautje.”

Soort van ‘Linda’

“Met Gouderdom hoop ik een soort ‘Linda’ te worden. Een platform dat verspreid over het land verschillende evenementen organiseert. Evenementen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en oprecht open staan voor de ander. Precies datgene wat ik bij het kerstdiner zie gebeuren.”

Meer weten over Gouderdom? Kijk dan op Gouderdom.nl