Initiatief door heel Nederland

Bewegen en ontmoeten bij GoldenSports

In de ‘gouden jaren’ van je leven blijft bewegen belangrijk. Ook in de buitenlucht. Leonie Everts en Reinier van Dantzig ontdekten dat er onder 55-plussers behoefte was aan leuke beweegactiviteiten op loopafstand, zonder verplichtingen. Waar je buurtgenoten ontmoet en samen beweegt. Daarom richtten zij GoldenSports op.

Bewegen is bijna een bijkomend voordeel. Het draait voornamelijk om het ontmoeten. Daar is de training ook op gericht. Je doet zoveel mogelijk oefeningen samen. Er zijn geen vaste groepen, waardoor er een open sfeer is. Zo kan iedereen meedoen. Of je nu dik of dun bent, snel of langzaam, sportief of niet-sportief, introvert of extravert.

Leonie weet wat het is

Leonie en Reinier zijn de oprichters van GoldenSports. Als bewegingswetenschapper is Leonie altijd gericht op het nut en de noodzaak van bewegen. Nu ze zelf 64 is, voelt ze steeds beter wat het is om in de ‘seniore’ doelgroep te vallen. In het Vondelpark in Amsterdam viel het haar eens op dat er bijna voor elke doelgroep wel een buitensportclub is, behalve voor senioren. Leonie: ‘Nu ik zelf deze leeftijd heb, valt het me nog meer op dat ouderen weinig serieus genomen worden. Dat kan beter. Ouderen willen ook gewoon meedoen in de samenleving en ergens bij horen. En die behoefte hebben niet alleen senioren trouwens. Dat blijkt wel uit al die andere sportclubjes die je ziet, zoals voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en jongeren.’

Niks moet

Voor ze van start gingen met GoldenSports, hebben Leonie en Reinier ouderen gevraagd wat ervoor nodig is om te zorgen dat ze meer gaan bewegen. Daar kwam uit dat de training vooral leuk, goedkoop en op loopafstand moest zijn. En men wilde geen verplichtingen. Als je je hele leven al gewerkt hebt, ben je er klaar mee dat er nog van alles ‘moet’. Ook was het een wens dat de training veilig zou zijn, met weinig kans op blessures. Daarom wordt de training gegeven door een professionele – en betaalde – trainer. Zo wordt de sportieve prestatie afgestemd op wat de deelnemer kan. Er wordt goed gelet op balans en spierkracht, zodat iedereen mee kan doen.

Van de deelnemers

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij de trainingen. Zij zijn het aanspreekpunt en regelen de administratie. GoldenSports is van de leden en de vrijwilligers. Leonie: ‘Zo wordt een sportgroepje ook meer de verantwoordelijkheid van de mensen die deelnemen. Er ontstaan ook spontaan allerlei andere initiatieven, zoals samen film kijken en eten. Maar niks moet hoor. Dat houdt de sfeer ongedwongen.’

Trainen met buurtgenoten

GoldenSports moet in de buurt op loopafstand zijn. Daardoor hoef je niet ver te reizen om mee te kunnen doen. Grote kans dat de deelnemers ook je buurtgenoten zijn. Leuk contact met buurtgenoten is goed voor je sociale vangnet.

In elk park in iedere buurt

Er wordt nu GoldenSports aangeboden in 8 gemeenten, onder andere Amsterdam, Helmond en Leeuwarden. En er staan 15 nieuwe plaatsen voor 2019 op de planning. Over 5 moet GoldenSports zijn gegroeid naar 150 plaatsen in Nederland. Leonie: ‘Het is mijn droom dat er straks in elk park in elke buurt GoldenSports is.’

Meer informatie

Meedoen? Bekijk of GoldenSports ook bij jou in de buurt is. Je mag meteen meedoen, de eerste keer is gratis. Is er nog geen GoldenSports bij jou in de buurt? Geef het door aan stichting GoldenSports en zij onderzoekt of er een organisatie in jouw buurt is die een club wil opzetten. Kijk op goldensports.nl.

Kijk op Youtube een mooi filmpje over GoldenSports!